Nogomet
0

Rakitić o Euru: Idemo napraviti nešto što niko prije nas nije napravio

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Narednog ljeta u Francuskoj počinje 15. Evropsko prvenstvo u fudbalu. Reprezentacija Hrvatske igrat će u grupi D zajedno sa Španijom, Turskom i Češkom. O šansama Vatrenih na Euru za zvaničnu stranicu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) govorio je veznjak Barcelone Ivan Rakitić.

Rakitić se prisjećao nekih trenutaka iz prošlosti reprezentacije Hrvatske. Jedan od najinteresantnijih trenutaka za sjajnog veznjaka je gol Šukera u pobjedi Hrvatske nad Danskom na Euru 1996. godine kada je proslavljeni napadač Vatrenih lobovao danskog golmana Schmeichela. Tada je Hrvatska ispala u četvrtfinalu od Njemačke koja se kasnije okitila titulom. Rakitić smatra da ovaj put Hrvatska može otići dalje.

"Imamo mlad tim, gladni smo i jedva čekamo Evropsko prvenstvo. Znamo da će biti jako teško i da sve utakmice moramo odigrati na 150%, ali za to smo tu i želja nam je da cijeli naš narod učinimo ponosnim. Hrvatska je nogometna zemlja i želimo, ako Bog da, napraviti nešto što nitko prije nas u našoj državi nije napravio", kazao je Rakitić.

Na pitanje šta bi rekao trofeju Evropskog prvenstva kada bi ga osvojio i držao u rukama, Rakitić je odgovorio: "Želio bih ga ponijeti kući".