Nogomet
143

Prvi strijelac lige: Džeko dokazuje da je Roma pogodila njegovim dovođenjem

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Edin Džeko je prvi strijelac Serije A i nikada u karijeri nije bolje otvorio sezonu ukoliko se posmatra učinak nakon osam odigranih kola. Sedam golova u osam ligaških utakmica postigao je Dijamant, a posljednja žrtva njegove golgeterske forme bio je Napoli koji je posljednji put na svom terenu u ligi poražen u maju 2015. godine.

Prošle sezone Džeko je u 24 nastupa u Seriji A, odnosno u cijeloj ligaškoj sezoni postigao tek osam golova. U ovoj sezoni nakon osam kola već ima sedam postignutih golova. Zbog loše golgeterske forme nazivan je totalnim promašajem, a dodijeljen mu je i nadima "Slijepi Edin", jer na italijanskom "cieco", što aludira na Džeko, znači "slijep".

Međutim, Dijamant je trpio, radio i čekao svojih "pet minuta". A one bi mogle potrajati. Sada je prvi strijelac lige, a golove je postizao Udineseu, Sampdoriji, Crotoneu (dva gola), Interu i Napoliju (dva gola). Uz to, iznudio je i dva penala koja su realizirali Perotti i Totti.

Džeko je do meča sa Napolijem uputio 40 udaraca prema golovima timova protiv kojih je igrao i po tome je bio na prvom mjestu u konkurenciji svih igrača iz najboljih pet liga Evrope (Španija, Njemačka, Engleska, Italija i Francuska). Protiv Napolija je uputio ukupno šest udaraca od čega tri u okvir gola, a dva su bili pogotci.

"Imamo karakter, iako smo danas bili bez Kevina Strootmana. Gostovanje u Napulju i pobjedu od 3:1 nije lagano postići. Dokazali smo se. Postigao sam dva gola i to mi je važno. Mislim da sam protiv Intera igrao bolje, želim da dalje napredujem", izjavio je Džeko nakon utakmice protiv Napolija.

U svojoj analizi za WhoScored.com ugledni italijanski fudbalski analitičar James Horncastle bavio se Džekinom formom, a tekst je objavljen prije susreta sa Napolijem. Horncastle je posebno govorio o detalju sa utakmice protiv Intera kada je tokom proslave Džekinog gola drugi kapiten Rome Daniele De Rossi trgao Džekin dres i pokazivao ga navijačima. Našalio se kasnije De Rossi i izjavio da je navijačima na bosanskom jeziku govorio da kupe Džekin dres.

"Šta god bila istina, taj momenat je pokazao koliko Džekini saigrači brinu za njega i koliko žele da igra dobro. Jasno je da on nije igrač od kojeg su oni umorni i koji ih frustrira. Suprotno tome, srdačna solidarnost nije iskazana samo od De Rossija, nego i od ostatka tima", piše Horncastle.

Na listi najboljih strijelaca Serije A Džeko je prvi sa sedam golova, a prate ga Bacca, Higuain i Icardi sa po pet golova i utakmicom manje. Bacca sa Milanom gostuje kod Chieva, Icardi sa Interom dočekuje Cagliari, dok Higuain sa Juventusom dočekuje Udinese.

Računajući i prošlu sezonu, Džeko je već postizao pogotke u pobjedama, među ostalim, protiv Juventusa, Lazija (u dva meča). Intera i Napolija. Džeko, u stilu nadimka.