Nogomet
66

"Probajte XL, želite li drugu boju": Junak Francuske Payet prije 11 godina prodavao odjeću

Piše: O. T.
Junak Francuske se zove Dimitri Payet. I bit će tako barem do narednog meča Francuske na Evropskom prvenstvu. Sjajni veznjak West Hama je svojim golom u 89. minuti donio pobjedu Galskim pijetlovima nad Rumunijom (2:1) u premijernoj utakmici Eura u Francuskoj. A na putu do slave, pored napornih treninga, prodavao je odjeću.

Payet je rođen 29. mata 1987. godine u Saint-Pierreu gdje je počeo trenirati fudbal. Sa navršenih 18 godina prelazi u Nantes gdje je najprije imao amaterski ugovor.

Pošto u to vrijeme nije mogao živjeti samo od fudbala, radio je u butiku i prodavao odjeću. Video iz tog perioda objavljivali su mediji u Engleskoj nakon što je Payet u minuloj sezoni Premiershipa svojim igrama zaslužio epitet jednog od najboljih igrača i pojačanja lige.

No, vratimo se periodu u Nantesu. Payetu nije trebalo mnogo vremena da pokaže svoje kvalitete i samo dvije godine poslije dolaska u Nantes, prešao je u Saint-Etienne koji je za njega platio četiri miliona eura. Na ljeto 2011. godine za devet miliona eura prelazi u Liille, a onda dvije godine kasnije za 8,7 miliona eura u Marseille.

Ključni potez njegove karijere desio se prošlog ljeta kada je za 15 miliona eura prešao u West Ham gdje je pod trenerskom palicom Slavena Bilića odigrao 30 ligaških mečeva pri čemu je postigao devet golova i upisao 12 asistencija.

Sjajnim predstavama u West Hamu zacementirao je mjesto u prvoj postavi Francuske gdje ima prednost ispred wonderkida Manchester Untieda Anthonyja Martiala.

Payet je i prije meča sa Rumunima odigrao nekoliko izuzetnih predstava u dresu Francuske, ali sve su to bili prijateljski mečevi. Čekala se velika scena. I tamo je Payet bljesnuo, a onda je prilikom napuštanja terena zaplakao dok su mu navijači Francuske na Stade de Franceu aplaudirali.