Donijeli "opšte pravilo"
0

Francuzi tražili od igrača da ne poste, 19-godišnjak izbačen iz reprezentacije

E. K.
Mahamadou Diawara (Foto: Twitter)
Mahamadou Diawara (Foto: Twitter)
Fudbalski savez Francuske je poslao upozorenje svim selektorima u nogometnim reprezentacijama ove zemlje da ne dopusti nogometašima da poste tokom mjeseca ramazana.

Kako javlja L'Equipe, FFF je ove godine po prvi put uspostavio "opšte pravilo" koje reguliše praksu ramazanskog posta u okviru nacionalnih selekcija pa tako neće mijenjati termine treninga, ručka ili utakmica, a od igrača se traži da ne poste tokom dolaska u nacionalnu vrstu.

Novo pravilo će se primjenjivati od mlađih selekcija pa sve do seniora, a već je naišlo na brojne tenzije i nesporazume.

Navodi se da je nogometaš Lyona Mahamadou Diawara sklonjen sa reprezentativnog spiska bez obrazloženja iako je danas najnormalnije trenirao sa svojim klubom.

Iz izvora bliskih 19-godišnjem nogometašu, navodi se da je sklonjen iz reprezentacije jer nije želio prekidati post tokom osam dana koliko traje reprezentativno okupljanje.

Navodi se da je takva odluka skandalozna jer je mladi nogometaš morao da bira između nogometa i svoje religije.

Također se dodaje da su zbog sličnog razvoja situacije, neki mladi nogometaši koji imaju dvojno državljanstvo odlučili da ne predstavljaju Trikolore na velikoj sceni.

Podsjetimo, ranije je Ligue 1 također zabranila sudijama da prekidaju mečeve kako bi određeni nogometaši mogli iftariti tokom ramazana.