Kontroverzni Francuz
11

Priča o Cantoni: Sa 25 htio napustiti nogomet, odbio Atletico i postao legenda Uniteda

DP
Foto: AFP
Foto: AFP
Malo je nedostajalo da prgavi Francuz postane igrač Atletico Madrida.

Eric Cantona je imao blistavu karijeru u Engleskoj, ali stvari su mogle biti mnogo drugačije za njega, piše Marca.

Članovi tima Atletico Madrida Angel Castillo i Daniel Munoz imali su kontakte širom Evrope i bili su zaduženi za otkrivanje talenata. Jedan od njih, Mita Stojković, igrao je ključnu ulogu u dovođenju Predraga Mijatovića u La Ligu, a njihov čovjek u Francuskoj bio je Toni Ballester.

Ballester se sprijateljio s mladim i impulzivnim francuskim napadačem o kojem je govorio veoma pohvalno, ali je spomenuo i da je ovaj mladić i ranije ulazio u sukobe sa svojim trenerima.

Cantona, koji se nije uspio probiti u Marseilleu, dok je bio u Nimesu je kažnjen zbog gađanja sudije loptom, zbog čega je zaradio jednomjesečnu suspenziju.

Poslije vrijeđanja komisije koja mu je dodijelila kaznu, suspenzija je povećana na dva mjeseca – i već tada je najavio povlačenje iz nogometa iako je imao svega 25 godina.

Ballester je 1991. godine pokušao uvjeriti Cantonu da pređe u klub koji mu pristaje: Atletico Madrid. Pregovori su vođeni, ali kamen spoticanja bila je plata.

Zbog finansijskih ograničenja s kojima se klub suočavao, kao i problematične prošlosti Cantone, Atletico je oklijevao dok je Ballester pokušao uvjeriti klub da ga potpišu.

Selektor Francuske Michel Platini želio je da Cantona bude učesnik Evropskog prvenstva 1992. godine i preporučio mu je da se preseli u Englesku, a Cantona je to i učinio. Nakon kraćeg vremena provedenog u Leedsu, napadač je potpisao za Manchester United, a ostalo je historija.

Atletico na kraju nije toliko loše prošao. Osvojio je Copa del Rey 1992. godine pobijedivši Real Madrid na stadionu Santiago Bernabeu zahvaljujući golovima napadača Bernda Schustera i Paula Futre.