Nakon duge bolesti
557

Preminuo legendarni Gerd Müller, jedan od najvećih nogometaša svih vremena

H. H.
Müller još uvijek drži brojne rekorde u Bundesligi i reprezentaciji Njemačke (Foto: FC Bayern)
Müller još uvijek drži brojne rekorde u Bundesligi i reprezentaciji Njemačke (Foto: FC Bayern)
Legendarni njemački nogometaš Gerd Müller preminuo je danas nakon duge bolesti u 75. godini, potvrdio je njegov bivši klub Bayern.

Čuveni napadač bolovao je od Alzheimerove bolesti koja je neizlječiva bolest mozga i može uzrokovati smrt, a posljednje godine života proveo je u staračkom domu južno od Minhena.

Müller je ostao upamćen kao jedan je od najvećih napadača u historiji nogometa, a o kakvom igraču je riječ najbolje svjedoče brojke i osvojeni trofeji.

Postigao je nevjerovatnih 566 golova u 607 utakmica za Bayern i postavio rekord golova u Bundesligi. U 427 utakmica postigao je 365 golova, a iza njega su Robert Lewandowski (277) i Klaus Fischer (268).

S Bayernom je tri puta osvajao Kup evropskih prvaka (Ligu šampiona) i jednom Kup kupova. Također je četiri puta bio prvak Njemačke i četiri puta osvajač Kupa.

S reprezentacijom Njemačke je postao evropski prvak 1972. i svjetski prvak 1974., postigavši ​​pobjednički pogodak u finalu u Minhenu protiv Nizozemske.

Za selekciju Njemačke je postigao 68 pogodaka u 62 nastupa, dok je u klupskoj karijeri postigao više od 650 golova nastupajući za Nördlingen, Bayern i Fort Lauderdale Strikers.

Müller je nakon završetka karijere zaplovio u trenerske vode, ali u omladinskim kategorijama. Pod njegovom palicom, nogometnu abecedu učili su Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger i Thomas Muller, što dovoljno govori o njegovoj veličini.

Također, 1970. godine osvojio je Zlatnu loptu, priznanje za najboljeg nogometaša svijeta.