U 62. godini
28

Preminuo Lars Høgh, heroj "madridskog čuda" protiv Reala na Santiago Bernabeu

H. H.
Høgh je cijelu karijeru proveo u Odenseu (Foto: Twitter)
Høgh je cijelu karijeru proveo u Odenseu (Foto: Twitter)
Lars Høgh, nekaadašnji danski golman i heroj historijskog trijumfa Odensea u Kupu UEFA 1994. na Santiago Bernabéuu protiv Real Madrida, preminuo je u 62. godini.

Høgh je bio jedna od najkarizmatičnijih figura u danskom nogometu posljednjih nekoliko desetljeća. Kao profesionalni igrač nastupao je samo za Odense, pune 23 godine (1977.-2000.) i odigrao je 871 utakmicu, što je apsolutni rekord kluba s kojim je osvojio tri danske lige (1977., 1982., 1989.).

Njegov najupečatljiviji meč bilo je takozvano "madridsko čudo", kako je opisana pobjeda Odensea u Madridu protiv Reala i to nakon što je danski klub nadoknadio poraz 3:2 u prvoj utakmici osmine finala Kupa UEFA 1994. godine.

Høgh je briljirao u meču u kojem je Odense slavio sa 2:0 i prošao dalje, a za Real su tada nastupali asovi poput Michaela Laudrupa, Luisa Enriquea, Martína Vázqueza i Emilia Butragueña.

U danskoj reprezentaciji bio je u sjeni Petera Schmeichela i odigrao je samo osam međunarodnih utakmica. Nakon povlačenja radio je kao trener golmana u nekoliko danskih klubova, a od 2007. i u reprezentaciji u kojoj je trenirao između ostalih i Kaspera Schmeichela, sina svog bivšeg saigrača.

Njegove posljednje godine obilježio je karcinom gušterače koji je otkriven 2018. godine i zbog kojeg je bio na odsustvu neko vrijeme, iako je bio na posljednjem Europskom prvenstvu na kojem je Danska izborila polufinale.