Euro 2012
6

Prandelli: Za najboljeg igrača u 2012. bih izabrao Pirla

Totalsport
Andrea Pirlo protiv golmana Joea Harta (Foto: Arhiv/AFP)
Andrea Pirlo protiv golmana Joea Harta (Foto: Arhiv/AFP)
Talijanske nogometaše uskoro, u četvrtak, očekuje novo veliko iskušenje na aktuelnom Evropskom prvenstvu. U polufinalu će igrati protiv favorizirane Njemačke.

No, mnogi od Talijana se još povremeno vraćaju na ono što se dogodilo u četvrtfinalu, kada je Italija nakon jedanaesteraca izbacila iz turnira Englesku. Riječima se na neke momente tog duela vratio selektor Cesare Prandelli.

"Da se mene pita, Zlatnu loptu za najboljeg nogometaša 2012. godine dodijelio bih svom igraču Pirlu. On je rođeni šampion, a iza sebe je imao sjajnu sezonu u Juventusu. I da, ono što je napravio u četvrtfinalu protiv Engleza (op.a. Panenka-jedanaesterac) je posebno", rekao je Prandelli.

"Ostao sam zatečen kada sam čuo njegovu izjavu nakon svega. Opalio je tako da promijeni dotadašnji tok izvođenja jedanaesteraca. Htio je psihološku prednost prebaciti na našu stranu, a upravo se to dogodilo nakon njegovog jedanaesterca. Takve stvari mogu izvesti samo najveći majstori."

Prandelli se potom okrenuo polufinalu s Njemačkom.

"Njemačku držim za prvog favorita Eura. Najbolji su, ali isto tako, protiv nas će morati odraditi veliku borbu. I rekao bih da nikako nisu toliko veliki favoriti kako mnogi procjenjuju."