Nogomet
45

Poljska nakon penala savladala Švicarsku i plasirala se u četvrtfinale Eura

Piše: O. T.
U prvoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva u Francuskoj Poljska je nakon penala savladala Švicarsku i plasirala se u četvrtfinale. Regularni dio meča i produžeci završeni su rezultatom 1:1, dok je na penalima bilo 5:4 za Poljsku.

Obje selekcije su se međusobno mogli gledati kao pokloni i velika šansa da se ostvari plasman u četrtfinale. Švicarci su u meč ušli sa samo dva postignuta pogotka na prvenstvu i to oba nakon kornera. Poljaci su postigli također dva gola od čega oba iz igre pri čemu su uspjeli sačuvati svoju mrežu u grupnoj fazi.

Fenomenalnu šansu za vodstvo imali su Poljaci na samom otvaranju meča kada je Milik šutirao preko gola iako Sommer nije bio dobro pozicioniran.

Narednu veliku priliku ponovo su imali Poljaci. U 31. minuti Grosicki je šutirao preko gola sa oko 16 metara, a onda je pet minuta kasnije zaprijetio Schar na drugoj strani nakon udarca glavom.

U prvom dijelu meča više prilika napravili su Poljaci i njihov trud se isplatio u 39. minuti kada je Grosicki napravio odličan prodor na lijevoj strani, te prebacio igru na desnu stranu gdje je Blaszczykowski ostao sam i neometano je savladao Sommera za 1:0.

Šansu da udvostruči vodstvo, Poljska je imala u 50. minuti kada je udarac Lewandowskog sjajno odbranio Sommer. Tri minute kasnije prijetio je i Blaszczykowski, ali ostalo je 1:0.

Nakon toga uslijedili su napadi Švicarske koja je bila sve opasnija. Prijetili su preko Djouroua i Seferovića koji je promašio odličnu šansu, ali mreža Poljaka je mirovala. Ipak, kada već nije moglo izigranim akcijama ili prekidima, do gola su Švicarci stigli majstorijom Shaqirija koji je makazicama sa 16 metara savladao Fabianskog u 82. minuti za 1:1.

Ostalo je 1:1 i uslijedili su produžeci u kojima je kolosalnu šansu u 112. minuti imao Derdiyok. Igra u produžecima bila je mirnija tako da se pristupilo izvođenju penala gdje su Poljaci bili uspješniji.

Za Švicarsku su pogađali Lichtsteiner, Shaqiri, Schar i Rodriguez, ali je u drugoj seriji svoj penal promašio Xhaka. Za Poljsku su pogađali svi izvođači, a šutirali su Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski i Krychowiak.

Poljska će u čevrtfinalu igrati protiv boljeg iz sudara Hrvatske i Portugala koji je na rasporedu večeras od 21 sati.

Poljska: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec 101'), Grosicki (Peszko 104'), Milik, Lewandowski.

Švicarska: Sommer, Rodriguez, Djourou, Schar, Lichtsteiner, Xhaka, Džemaili (Embolo 58'), Behrami (Fernandes 77'), Mehmedi (Derdiyok 70'), Seferović, Shaqiri.