Kvalifikacije za EP
118

Izrael u finišu utakmice izbjegao poraz od Švicarske, himne ispraćene aplauzima

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Izraela i Švicarske podijelili su bodove na Pancho Areni u Felcsútu u 7. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigravši neriješeno 1:1.
Švicarci su od početka utakmice apsolutno dominirali na terenu protiv bezopasnih Izraelaca, a nagrada je stigla u 36. minuti kada je Vargas pogodio za vodstvo. Ujedno je 0:1 bio i rezultat prvog poluvremena.

Gosti su u nastavku utakmice digli ručnu, ali se Izraelci nisu dovoljno nametnuli kako bi došli do gola. Uglavnom se igralo između dva šesnaesterca, a onda je minutu prije kraja regularnog dijela meča Weissman pogodio za 1:1. Vrijedi istaći da je u četvrtoj minuti sudijske nadoknade Švicarska ostala s igračem manje budući da je bio isključen Fernandes.

Švicarska se večerašnjim bodom dva kola prije kraja kvalifikacija poravnala na prvom mjestu grupe I zajedno s Rumunijom. Obje selekcije imaju po četiri boda više od trećeplasiranog Izraela. U narednom kolu Švicarska dočekuje Kosovo, dok će Izrael igrati kao "domaćin" upravo protiv Rumunije.

Izraelu su večeras podršku u Budimpepti pružali i potpredsjednik Zrinjskog Amir Gross Kabiri te premijer Mađarske Viktor Orban.

Na utakmici je bio prisutan veliki broj navijača Izraela koji su horski otpjevali himnu prije početka utakmice, dok zvižduka ovaj put nije bilo ni na jednoj strani.

Podsjetimo, Izrael je prvobitno utakmicu sa Švicarskom trebao igrati u oktobru, ali je ona odgođena za večeras jer je njihova zemlja pokrenula zračne i kopnene napada na Pojas Gaze nakon prekograničnog ataka Hamasa.

Rezultat i strijelac:

Izrael - Švicarska 1:1 (Weissman 89' - Vargas 36')

Tabela: