Nogomet
34

Počele kvalifikacije za SP: Engleska srušila Slovačku u 95. minuti, Poljska prosula dva boda

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Utakmicama u grupama C, E i F počele su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji.

U evropskim kvalifikacijama za Mundijal učestvuju 54 reprezentacije raspoređene u devet grupa. Direktan plasman na završnicu ostvarit će devet prvoplasiranih selekcija, dok će osam najboljih selekcija putovati u baraž odakle će četiri selekcije proći dalje. Ukupno, 13 selekcija će izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo i tako zaokružiti broj od 14 evropskih selekcija na tom takmičenju, jer Rusija ima osiguran nastup zbog toga što je domaćin.

Grupa C

U grupi C sastali su se domaćin San Marino i Azerbejdžan, a pobjedu su odnijeli gosti koji su slavili minimalnim rezultatom 1:0. Jedini gol postigao je Gurbanov u 45. minuti.

U ovoj grupi još se nalaze Njemačka, Češka, Sjeverna Irska i Norveška.

Grupa E

Utakmice u grupi E odigrali su Danska i Armenija te Kazahstan i Poljska, a večeras od 20:45 sati sastat će se Crna Gora i Rumunija.

Danska je na domaćem terenu golom Eriksena u 17. minuti rezultatom 1:0 savladala Armeniju. Eriksen je mogao uvdostručiti prednost u 72. minuti, ali je propustio realizirati penal.

Kazahstan je kao domaćin uspio osvojiti bod protiv favorizirane Poljske. Gosti su poveli sa 2:0 golovima Kapustke (8') i Lewandowskog (35', penal), ali je Kazahstan uspio izjednačiti preko Hižničenka koji je postigao golove u 51. i 58. minuti.

Grupa F

Engleska je u gostima slavila protiv Slovačke golom Lallane u dramatičnoj završnici. Slovačka je od 57. minute igrala sa igračem manje nakon što je drugi žuti karton i isključenje dobio Škrtel. Gordi Albion je nakon toga opkolio gol domaćeg tima i u posljednjim momentima uspio doći do gola. Prvo je Lallana u 76. minuti pogodio stativu, a onda je u 95. minuti pogodio za 1:0. Ovo je prvi Lallalin gol u njegovom 27. nastupu za reprezentaciju, a meč je poslužio i kao debitantski nastup za selektora Sama Allardycea na klupi Engleske.

Večerašnjim nastupom za Englesku Wayne Rooney je upisao 116. nastup za reprezentaciju i sada je prestigao Davida Beckhama na listi igrača sa najviše nastupa. Ispred je ostao samo golman Peter Shilton sa 125 nastupa.

Interesantno, ovo je za Slovačku tek drugi poraz u posljednjih 15 utakmica na domaćem terenu. Preostali poraz u tim mečevima nanijela im je Bosna i Hercegovina u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine kada smo golovima Ermina Bičakčića i Izeta Hajrovića slavili sa 2:1.

Veliki povratak priredila je Slovenija koja je u gostima izvukla remi protiv Litvanije (2:2). Cernych (32') i Slivka (34') su pogodili za domaći tim, ali su Slovenci golovima Krhina (77') i Cesara (93') uspjeli doći do boda.

Sudar Malte i Škotske koje se nalaze u grupi F počinje večeras u 20:45 sati.