Sarajevo može proći
0

ANALIZA / Pet razloga za optimizam i oprez protiv Orebra

Piše: Edin Isanović
Nogometaši Sarajeva ostvarili su dobar rezultat u prvom dvoboju 2. pretkola Evropske lige protiv švedskog Orebra. Da podsjetimo, bilo je 0-0. Prvi šef struke bordo tima Jiri Plišek kaže da je planirano odrađeno. Pohvalio je svoje izabranike za ono što su pružili na sjeveru Starog kontinenta.

Međutim, tim sa Koševa u uzvratu treba savladati svog suparnika i obezbijediti plasman u narednu rundu gdje već čeka Sparta iz Praga. Donosimo vam pet razloga za optimizam, ali i pet razloga zbog kojih u FK Sarajevo trebaju biti izuzetno oprezni.

1. Prirodna trava i vremenski uslovi

Svi oni koji su posmatrali okršaj u Orebru primijetili su da je utakmica odigrana na umjetnoj travi, što je mnogo više odgovaralo domaćima. Naime, neposredno prije izvođenja početnog udarca, ali i na poluvremenu, osobe koje održavaju stadion poprskale su travu vodom kako bi lopta putovala što brže. S obzirom da su oni navikli na takve uslove, pretpostavljali su da će igrači u bordo majicama biti uspaničeni i da će oni lakše poentirati. Dodamo li tome da na treningu bh. predstavnika nisu to učinili, jasna je bila njihova namjera. Na Koševu će situacija biti potpuno drugačija. Prirodna trava mnogo će više odgovarati Sarajevu. Dakako, važno je naglasiti da utakmica počinje u 19 sati. Ako bude sparno vrijeme i to će ići u prilog bordo timu, jer se u Švedskoj temperatura niža u prosjeku za deset stepeni.

2. Veće međunarodno iskustvo

Bordo tim je mnogo iskusniji od svog suparnika. Zanimljivo, Orebro je svoju posljednju gostujuću evropsku utakmicu odigrao prije četrnaest godina. Još ne znaju za pobjedu. Od 11 utakmica imaju šest remija i pet poraza. S druge strane, bh. predstavnik često učestvuje u evropskim avanturama. Pobjede protiv Spartaka iz Trnave, Helsingborga, Sigme, Rapida ili eliminacija Genka stavljaju tim sa Koševa u ulogu blagog favorita.

3. Atmosfera

Klima u bordo svlačionici odavno nije bila bolja. Nema klanova, nema nezadovoljnih. Svi igrači dobro rade na treninzima, svi se žele dokazati. Sve nabrojano stručni štab čini veselim. Igrački kadar je spoj mladosti i iskustva.

Logično je da sazrijevanje jedne ekipe uzrokuje pad i rast forme, ali je taktičku i psihološku kompaktnost teško narušiti.

4. Jiri Plišek

Na bordo klupu stigao je nedavno. U skladu s protivnicima i ritmom razrađuje temeljnu i alternativnu varijantu igre. Recimo i to da je odlično analizirao igru Orebra. Naime, mogli smo primijetiti da je svakog igrača švedskog tima detaljno prostudirao. U svom notesu pored svakog imena zabilježene su mane i vrline.

Donio je čvrstinu i taktičku disciplinu. Modernizovao je igru Sarajeva oslonivši se na sistem 4-4-2. Njegova vizija je posjed lopte, kreacija i mašta. Uspio je pojedinačnu kvalitetu igrača staviti u službu kolektiva. U ovom trenutku je jedan od najjačih aduta tim sa Koševa.

5. Podrška sa tribina

Navijači puni optimizma gledaju prema Pragu. Žele novo gostovanje. Ipak, prije toga treba pružiti podršku u okršaju sa Orebrom na Koševu. Jasno je da će Sarajevo imati veliku pomoć sa tribina.

No, utakmica svojom psihološkom dimenzijom troši energiju, temelj svega je strpljenje. Igrači ne smiju podleći prirodnom "tjeranju" s tribina na ofanzivu. Trebaju nametnuti svoje vrline. Ne zaboravimo da je i pobjeda od 1-0 donosi 3. pretkolo. Uz gromoglasno navijanje pristalice bordo boje mogu svojim ljubimcima olakšati posao.

Razlozi za oprez

1. Opuštanje

Tim sa Koševa jeste ostavrio dobar rezultat u Švedskoj. Međutim, bordo-bijeli, oprez! Ovo je dobronamjerna kritika. Sarajevo se ne smije opustiti, nikako. Ono što zahtijeva opreznost jesu bokovi, gdje je Orebro izuzetno opasan. Albanac Valdet Rama je zadavao mnogo problema po lijevoj strani. Vjerujemo kako će i u ovoj utakmici biti najopasniji na toj poziciji. U zaključku, bordo tim do četvrtka treba usavršiti kretanje posljednje linije, zatvaranje suparnika i što bezopasnije iznošenje lopte.

2. Kratko vrijeme za uigravanje

Prvi šef struke stigao je prije nekoliko sedmica. To praktično znači da ekipa još uvijek nije potpuno uigrana i da vjerovatno još nedostaje fizičke spreme.

To se vidjelo u drugom poluvremenu prvog dvoboja. Dobro bi bilo kada bi se utakmica potpuno riješila do 70. minute, jer ako se uđe u egal, Šveđani mogu biti u prednosti.

Odigrali su 17 prvenstvenih kola, to sugeriše da su fizički spremniji.

3. Kvalitetnija liga

Bez obzira na činjenicu da su izgubili pet posljednjih utakmica u prvenstvu, važno je naglasiti da Orebro dolazi iz kvalitetnije lige.

Očito je da su u rezultatskoj krizi, ali ko zna gdje im se može otvoriti. Evidentno je da nešto ne štima, ali to nije razlog da se u Sarajevu zavaraju kako će biti lako. No, svi priželjkujemo da gosti nastave niz poraza.

4. Identičnim rezultatom eliminisali Jablonec

Iako nemaju niti jedne pobjede u evropskim takmičenjima, ekipa sa sjevera Švedske je prošla jedno pretkolo identičnog takmičenja. Naime, u sezoni 1997/98. sa češkim Jablonecom su kući odigrali 0-0, ali je uzvratna utakmica završena 1-1 - rezultatom koji je omogućio Orebru nastavak takmičenja.

5. Pritisak švedskih medija

Mediji u uvoj skandinavskoj zemlji su skoro pa otpisali svoj tim iz Evrope. Nakon poraza od GAIS-a, lokalne novine su napisale zanimljiv članak u kojem su postavili pitanje: "Koga treba zamijeniti? Trenera? Odbranu? Veznu liniju? Napad?", aludirajući da ništa ne štima u Orebru. No, to može biti itekako opasno, jer će Gerzić i društvo nastojati da odigraju "iz inata".

Zakon velikih brojeva (konstantni porazi) ponekad zna zavarati.