Dobio novčanu kaznu
3

Patrice Evra kažnjen zbog homofobnih komentara i uvreda PSG-u

D. B.
Francuski nogometaš Patrice Evra kažnjen je zbog njegovih komentara upućenih PSG-u 2019. godine.

Sud u Parizu je proglasio Evru krivim za homofobne komentare te ga je novčano kaznio. Francuz je uvrijedio Parižane nakon što je njegov bivši klub Manchester United pobijedio PSG 2019. godine.

"PSG, svi se pe*eri, svi. Ovdje je čovjek koji govori", izjavio je tada Evra.

Civilna udruženja Mousse i Stop Homophobie su tužila 41-godišnjeg nogometaša zbog "javnih uvreda prema grupi ljudi zbog njihove seksualne orjetnacije".

Evrin advokat Jerome Boursican tvrdi da njegov klijent nije želio "povrijediti homoseksualnu zajednicu" te je istakao da su komentari usmjereni na PSG. Također je podsjetio da se njegov klijent izvinio narednog dana nakon što je kontroverzni snimak postao viralan.

Pomenuta udruženja tvrde da homofobni komentari osobe poput Evre raspiruju mržnju i nasilje protiv LGBT osoba, posebno u zemljama gdje je homoseksualnost pod represijom. Među tim zemljama je i Senegal odakle Evra potiče.

Nogometašu je određena kazna od 1.000 eura, a mora uplatiti udruženjima po 1.500 eura te 1.000 eura sudskih troškova.

Nekadašnji defanzivac Manchester Uniteda je ranije otkrio u intervjuu za Le Parisien kako vjeruje da u svakom klubu ima u prosjeku najmanje dva homoseksualna igrača.

"Kada sam bio u Engleskoj, doveli su osobu da razgovara s timom o homoseksualnosti. Neki od mojih saigrača su rekli da se to kosi s njihovom religijom te da ukoliko postoji homoseksualac u svlačionici, on mora napustiti klub. Nakon toga sam rekao svima da šute. Igrao sam s igračima koji su homoseksualci, otvarali su mi se jedan po jedan jer su se inače plašili govoriti o tome. U svakom klubu imaju bar dvojica homoseksualaca, ali ako to kažete u svijetu nogometa, gotovo je", rekao je tada Evra.