Nogomet
36

Ovo su moguće startne postave reprezentacija učesnica osmine finala Eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon završene grupne faze ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Francuskoj, takmičenje nastavljaju reprezentacije koje su se plasirale u osminu finala. Nogometni stručnjaci su prognozirali startne postave svih državnih timova.

Kao što je već poznato, parovi osmine finala Eura su Švicarska - Poljska, Hrvatska - Portugal, Vels - Sjeverna Irska , Mađarska - Belgija, Njemačka - Slovačka, Italija - Španija, Francuska - Republika Irska i Engleska - Island.

Švicarska: Sommer, Lichtsteiner, Shär, Djourou, Rodríguez, Behrami, Xhaka, Džemaili, Shaqiri, Embolo, Mehmedi.

Ostaje da se vidi da li će selektor Vladimir Petković i dalje imati povjerenja u mladog napadača Breela Embola ili će dati novu priliku Harisu Seferoviću, koji je ostao na klupi tokom remija s Francuskom.

Poljska: Fabiański, Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk, Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Grosicki, Milik, Lewandowski.

Selektor Adam Nawalka će se vjerovatno držati svoje standardne postave, a to znači povratak u prvih 11 Piszczeka, Mączyńskog i Błaszczykowskog. Golman Szczęsny ima problema s povredom, pa će njegovo mjesto na golu zauzeti Fabiański.

Hrvatska: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Modrić, Badelj, Brozović, Rakitić, Perišić, Mandžukić.

Ovu je postavu hrvatski selektor Ante Čačić koristio u prve dvije utakmice grupne faze, ali je sa petoricom novih igrača porazio Španiju. Njegov sljedeći potez je teško predvidjeti, ali je ovo realna opcija.

Portugal: Rui Patrício, Vierinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Raphäel Guerreiro, André Gomes, William Carvalho, João Moutinho, João Mário, Nani, Cristiano Ronaldo.

Portugalski reprezentativac Renato Sanches je pružao impresivne partije ulaskom s klupe te ozbiljno ugrožava startnu poziciju Moutinha, dok je Quaresma također opcija za jednu od krilnih pozicija.

Vels: Hennessey, Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor, Ramsey, Ledley, Allen, Bale, Robson-Kanu.

Robson-Kanu je postigao pobjednički gol protiv Slovačke u prvoj utakmici grupne faze nakon što je priliku za igru dobio s klupe. Stručnjaci smatraju da bi upravo on mogao dobiti šansu od prve minute protiv Sjeverne Irske.

Sjeverna Irska: McGovern, Hughes, Cathcart, McAuley, J Evans, Norwood, C. Evans, Davis, Dallas, Ward, Washington.

Selektor Michael O'Neill je odabrao ovaj tim dvije utakmice zaredom i vjerovatno je pronašao najbolju moguću postavu. njegov tim čine trkači koji konstantno vrše pritisak na protivnika, U tim bi se trebao vratiti Baird, a opcija je i Lafferty.

Mađarska: Király, Kádár, Guzmics, Juhász, Lang, Nagy, Gera, Lovrencsics, Kleinheisler, Dzsudzsák, Szalai.

Mađarski selektor Bernd Storck će se definitivno osloniti na iste igrače koji su igrali i u grupnoj fazi. Fiola je povrijeđen, Langu pripada desni bek, Juhászu stoperska pozicija, dok bi mjestom u početnom sastavu za dobru igru protiv Portugala mogao biti nagrađen Lovrencsics.

Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Nainggolan, Witsel, Carrasco, De Bruyne, Hazard, Lukaku.

Nakon što ju je nadigrala Italija u prvom kolu grupne faze, Belgijancima je formacija 4-2-3-1 donijela dosta dobrog. Nainggolan je postigao ključni gol protiv Švedske.

Njemačka: Neuer, Kimmich, Boateng (Höwedes), Hummels, Hector, Kroos, Khedira, Müller, Özil, Götze, Gomez.

Kimmich i Gomez su odigrali odlično protiv Sjeverne Irske, a selektor Joachim Löw je istakao da očekuje da Slovačka igra veoma slično. Stoga će Kimmich i Gomez najvjerovatnije zadržati startne pozicije. Boateng je upitan zbog povrede, a postoji mogućnost da umjesto Khedire zaigra Schweinsteiger.

Slovačka: Kozáčik, Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan, Kucka, Pečovský, Mak, Hamšík, Weiss, Duda.

Slovačka je s istom postavom odigrala dvije posljednje utakmice u grupi B tako da će selektor Ján Kozák vjerovatno odabrati isti tim protiv svjetskog prvaka Njemačke. Nastup Maka je neizvjestan zbog povrede, pa bi ga mogao zamijeniti Ďuriš.

Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Candreva, Parolo, De Rossi, Giaccherini, Florenzi, Pellè, Éder.

Nakon eksperimenta u posljednjoj utakmici grupne faze talijanski selektor Antonio Conte sada zna koji igrači su njegov prvi izbor, a to je onaj koji je dobio Belgiju 2:0. Florenzi će igrati umjesto Darmiana, koji je dobro odigrao protiv Irske, ali se ne uklapa u Conteovu filozofiju.

Španija: De Gea, Juanfran/Bellerín, Piqué, Ramos, Alba, Busquets, Iniesta, Thiago/Fàbregas, Silva, Nolito, Morata.

Vicente del Bosque je definitivno u dilemi nakon što je Španija nadigrana i poražena od Hrvatske. Ipak, Furija je imala vremena za oporavak, ali se očekuje da će selektor Španije iznenaditi.

Francuska: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Évra, Pogba, Kanté, Matuidi, Griezmann, Giroud, Payet.

Didier Deschamps će vjerovatno vratiti postavu koja je odigrala prvi meč grupne faze protiv Rumunije. U timu će se naći Kanté, Matuidi, Giroud i Payet, koji su odmarali tokom utakmice protiv Švicarske.

Republika Irska: Randolph, Coleman, Duffy, O'Shea, Ward, Whelan, McCarthy, Hendrick, Brady, Hoolahan, Long.

Martina O'Neilla je uglavnom veoma teško "pročitati" kada je riječ o sastavu. Priča se da sastav ne znaju čak ni njegovi igrači do posljednjeg trenutka. Ipak, sigurnim starterima se smatraju Randolph, Coleman, Bradi i Long.

Engleska: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Dier, Lallana, Alli, Rooney, Kane, Sturridge.

Nakon šest promjena u timu za utakmicu protiv Slovačke, u početni sastav se vraćaju oba stopera, kao i kapiten Rooney. Još uvijek nije poznato koju će formaciju selektor Roy Hodgson izabrati, ali se vjeruje da će to biti sredina terena s četiri nogometaša u formaciji "dijamant" te dva napadača.

Island: Halldórsson, Skúlason, R. Sigurdsson, Árnason, Sævarsson; Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason, Sigthórsson, Bödvarsson.

Selektorski dvojac koji čine Lars Lagerbäck i Heimir Hallgrímsson ne mijenja startnu postavu. Igrači koji su ulazili s klupe pokazali su kvalitet, ali ne treba očekivati da će se prvih 11 mijenjati.