Zbog rasizma
19

Nekadašnji trener Chelseaja Gwyn Williams (76) dobio doživotnu zabranu bavljenja nogometom

E. B.
Gwyn Williams
Gwyn Williams
Nekadašnji trener Chelseaja Gwyn Williams je dobio doživotnu zabranu bavljenja nogometom. Ništa čudno na prvu, osim što Williams ima 76 godina i ne bavi se nogometom više od deset godina.

The Athletic je objavio da je nogometni savez Engleske izrekao Williamsu doživotnu zabranu još 2019. godine, ali ona nije bila javno objavljena.

Williams je zabranu dobio zbog rasizma i maltretiranja igrača. The Athletic piše da je svakodnevno rasno zlostavljao dječake od 12 godina, a protiv njega su bile podnesene i dvije prijave policiji, uključujući optužbe za seksualno zlostavljanje jednog mladog igrača Chelseaja.

Williams je u oba slučaja negirao krivnju, a na kraju optužnica nije ni podignuta.

Williams je u Chelseaju bio čak 27 godina, od 1979. do 2006. i obavljao je uloge od trenera juniorske ekipe, pomoćnog trenera u prvoj ekipi, pa sve do skauta.

Kao najvažniji njegov doprinos Chelseaju ističe se regrutovanje Johna Terryja koji je postao jedan od najboljih igrača Plavaca u historiji.

Chelsea je napustio 2006. godine, nakon čega je sedam godina obavljao posao tehničkog direktora u Leeds Unitedu, a s nogometom je završio 2013. godine kada je dobio otkaz nakon što je kolegama e-poštom slao pornografske slike.