Ženska Liga prvaka
208

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo žele potvrditi kvalitet u eliti: Razmišljamo samo o prolazu

H. H.
Bh. prvakinje će u Trening kampu NS BiH u Zenici narednog utorka ugostiti Ramat Hasharon (Foto: Klix.ba)
Bh. prvakinje će u Trening kampu NS BiH u Zenici narednog utorka ugostiti Ramat Hasharon (Foto: Klix.ba)
Nogometašice SFK 2000 Sarajevo naredne sedmice počinju svoj novi evropski pohod. Bosanskohercegovačke prvakinje će u 1. kolu kvalifikacija ženske Lige prvaka u Trening kampu NS BiH u Zenici ugostiti Ramat Hasharon iz Izraela.

S obzirom na preventivne mjere i usvojene Covid-19 protokole, UEFA je ove sezone promijenila format takmičenja i umjesto grupne faze igrat će se po jedna utakmica u prve dvije runde takmičenja.

Žrijebom je odlučeno da će bordo dame u 1. kolu biti domaćin u susretu sa šampionkama Izraela, a utakmica se igra već narednog utorka u Trening kampu NS BiH u Zenici od 15 sati.

Mečevi Lige prvaka uvijek se s posebnim entuzijazmom dočekuju u taboru SFK 2000 Sarajevo, a svoje utiske s priprema za meč s Ramat Hasharonom u razgovoru za portal Klix.ba prenijele su ponajbolja igračica Jasna Đoković i velika nada bh. ženskog nogometa Marija Ana Milinković.

"Pripreme teku dobro. Atmosfera u ekipi je sjajna, a najvažnije je da nemamo povrijeđenih igračica i jedva čekamo utakmicu. Protivnik nam je poznat jer smo 2016. godine igrali s njima i iz te utakmice izašle kao pobjedice, minimalnim rezultatom 1:0. Međutim, od tog susreta prošle su četiri godine i sigurno se ekipa izmijenila, baš kao što je i naša. Mi ćemo iskoristiti sav dostupan materijal kako bismo ih analizirale i što bolje se pripremile", kaže Crnogorka Jasna Đoković koja je već godinama ključna igračica u sredini terena bh. šampionki.

S druge strane, mlada 16-godišnja Marija Ana Milnković nedavno je iz kadetske selekcije priključena prvom timu i za nju će nastup u Ligi prvaka biti prvo iskustvo igranja na međunarodnoj sceni.

"Sve ide prema planu, organizacija i pripreme za Ligu prvaka su na visokom nivou i nadamo se uspješnim rezultatima. Situacija s koronavirusom nas nije omela u našem radu i nadamo se da će nam se trud na kraju isplatiti. SFK 2000 Sarajevo je za mene najbolji klub u kojem se može naći jedna igračica poput mene. U njemu sam pronašla sve što sam tražila i jako sam zadovoljna uslovima i dosadašnjim dostignućima s timom", ističe Milinković koja je karijeru počela sa šest godina u FK Olimp Pale, a od 2018. godine članica je najuspješnijeg ženskog sportskog kolektiva u BiH.

Domaći teren prednost

SFK 2000 Sarajevo u predstojećem susretu protiv Ramat Hasharona ima ulogu blagog favorita. Prednost domaćeg terena mogla bi biti od presudnog značaja.

"Naravno, domaći teren je prednost, pogotovo u ovoj situaciji gdje su putovanja komplikovana. Protivnice respektujemo, ali naš cilj je jasan, a to je prolaz dalje. Imamo kvalitetan tim i to nam daje za pravo da samo razmišljamo o prolazu. Mislim da je vrijeme da napravimo iskorak i da pokažemo da se u BiH igra dobar ženski nogomet", kaže Đoković koja je u prošlosti postigla mnoge bitne golove u ovom takmičenju.

Jasna Đoković je jedna od ključnih igračica u timu SFK 2000 Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Jasna Đoković je jedna od ključnih igračica u timu SFK 2000 Sarajevo (Foto: Klix.ba)

Mlada Milnković se, kao i njena mnogo iskusnija saigračica, nada pobjedi i prolazu u narednu rundu takmičenja.

"Potpuno smo fokusirane na utakmicu u utorak i vrijedno se spremamo. Znamo da nas čeka težak zadatak i da će biti velika borba na terenu, ali kako je i Jasna rekla - razmišljamo samo o prolazu", ističe Marija Ana.

Utakmice u Ligi prvaka nagrada za trud

Bordo igračice ne kriju da je igranje Lige prvaka poseban osjećaj. Za te utakmice treniraju tokom cijele sezone, a nastup u elitnom takmičenju nagrada je za sav trud koji ulože.

"Utakmice Lige prvaka su posebne, mi i treniramo zbog ovih utakmica koje nam dolaze. Čast nam je biti dio ženske nogometne elite", tvrdi crnogorska igračica.

Marija Ana Milnković kao jedna od najmlađih igračica u prvom timu tek će u budućnosti osjetiti prave čari Lige prvaka, ali već sada i kod nje je prisutan pozitivan naboj.

"Osjećaj je izvanredan. Igrati u Ligi prvaka san je svake od nas. To je motiv koji nas podstiče da ne odustajemo i pokušamo dodatno napredovati na najvišem nivou. Mislim da je svaka igračica ponosna na to postignućeu u svojoj karijeri", kaže talentovana nogometašica koja je već imala priliku debitovati i za A žensku reprezentaciju BiH.

Ove sezone i domaće prvenstvo je dosta zanimljivije. Nakon dugo vremena SFK 2000 Sarajevo nije pobijedio i u nedavnom ligaškom meču s bugojanskom Iskrom remizirao je 1:1. Osim toga, bordo šampionke igrale su i dvije neizvjesne utakmice s mostarskom Eminom, u kojima su slavile 1:0 i 0:2. Sve to bi trebalo biti pokazatelj i da ostali ženski klubovi u Premijer ligi postepeno rastu.

"Ne bih ja rekla da su to neizvjesne utakmice, jer nama za 90 minuta protivnice ne šutiraju na gol ni dva puta. Ali, desi se i nama loš dan i mislim da je nemoguće da tokom dugog prvenstva uvijek igramo onako kako želimo. Mora se nekad desiti i utakmica kao što smo odigrali u Bugojnu neriješeno i smatram da je sve to normalno. Ipak, evidentno je da posljednjih nekoliko godina ženski nogomet u BiH napreduje. Vidi se rad u ostalim klubovima, što nas raduje, jer i nama su potrebne što jače utakmice u domaćem prvenstvu. Sve ekipe kad igraju s nama daju 300 posto svojih mogućnosti i ja im čestitam na borbenosti i zalaganju, ali mislim da nam još niko ne može parirati igrom", iskrena je Đoković.

Milinković dijeli mišljenje sa Đoković, istaknuvši da je SFK 2000 Sarajevo i dalje dominantan i da ih poneki kiks ne može poremetiti na putu do konačnog cilja, a to je 19. uzastopna titlula prvakinja BiH.

"U ženskoj Premijer ligi definitivno smo dominantne. Ta jedna utakmica protiv Iskre, s kojom smo igrale neriješeno, ne može nas skrenuti s puta ka novoj tituli. Konkurencija je ove sezone nešto jača, ali ne bismo trebale imati većih poteškoća da osvojimo novi naslov prvakinja", kaže 16-godišnja igračica.

Marija Ana Milinković sa 16 godina priključena prvom timu SFK 2000 Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Marija Ana Milinković sa 16 godina priključena prvom timu SFK 2000 Sarajevo (Foto: Klix.ba)

Na kraju razgovora naše sagovornice su izdvojile i najdraže utakmice iz dosadašnjih karijera.

"Utakmica koja mi je posebna i koju pamtim jeste revanš meč 1/16 finala Lige prvaka protiv ruske Rossiyanke 2016. godine. Sekunde su nas dijelile od historijskog uspjeha i plasmana u osiminu finala takmičenja. Primile smo gol u posljednjoj minuti. Bilo je vrlo emotivno i teško, ali to mi je sigurno najdraža utakmica jer smo bile na korak od senzacije protiv favorizovanih Ruskinja", zaključila je Jasna Đoković.

Marija Ana Milinković ističe jednu od svojih prvih seniorskih utakmica koju je nedavno odigrala protiv Emine u Mostaru (0:2). Velika nada našeg ženskog nogometa na terenu je provela svih 90 minuta i bilo je to veliko iskustvo za nju.

"Izdvojila bih nedavnu utakmicu protiv Emine. Mislim da smo timkski odigrale veoma kvalitetan meč, a zadovoljna sam i svojim individualnim nastupom. Naravno, mnogo su mi pomogle i saigračice koje su mi konstantna podrška", izjavila je Milinković.

Podsjećamo, u svojoj dosadašnjoj historiji SFK 2000 Sarajevo je nekoliko puta nastupao u šesnaestini finala Lige prvaka. Bordo klub je uspio na koševski stadion dovesti londonski Chelsea 2018. godine, dok je u već pomenutoj utakmici na gostovanju ruskoj Rossiyanki 2016. godine, svega nekoliko sekundi dijelilo izabranice Samire Hurem od nastupa u osmini finala.