Nogomet
7

Njemačka i Argentina igraju svoje treće finale SP: Ko će biti na krovu planete?

Piše: Edin Isanović
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka i Argentina odigrat će večeras na Maracani finale jubilarnog 20. Mundijala u Brazilu. Bit će to treće historijsko finale u kojem će se sastati ove dvije reprezentacije. Gaučosima će to biti peto finale u 16 nastupa, dok će Elf u svom 18. nastupu na planetarnom izlogu nogometa odigrati osmo finale SP.

Prvi meč za naslov prvaka svijeta ove dvije selekcije odigrale su 1986. godine u Meksiku, a slavili su Gaučosi rezultatom 3:2. Četiri godine kasnije u Italiji revanširali su se Nijemci. Pobijedili su 1:0 pogotkom Brehmea iz jedanaesterca u 85.minuti.

Njemačka će u Brazilu težiti da dođe do četvrtkog naslova svjetskog prvaka, dok će izabranici Alejandra Sabelle predvođeni genijalnim Messsije pokušati doći do trećeg naslova prvaka.

“Reprezentacija Argentine nije Lionel Messi. Razmišljati na taj način bi bilo jako pogrešno. Tu postoje Gonzalo Higuain, Angel Di Maria, Sergio Agüero. To su sve vrhunski igrači koji mogu riješiti utakmicu. Znam da možemo postati prva evropska reprezentacija koja je osvojila naslov prvaka svijeta u Južnoj Americi. To nam samo dodatno podiže motivaciju. Na raspolaganju imam zrelu ekipu. Pokazali smo što sve možemo i kako smo napredovali proteklih nekoliko sezona. ", rekao je na konferenciji za novinare Joachim Löw selektor Njemačke koji vjeruje da navijače očekuje prava nogometna poslastica.

Mnogi relevantni nogometni stručnjaci daju blagu prednost Njemačkoj koja je eliminisala Argentinu na posljednja dva Mundijala. Tako su 2006. u Njemačkoj domaći slavili 4:2 nakon jedanestareca, dok je u Južnoafričkoj Republici bilo 4:0 za Pancere.

Iako je selektor Sabella doveo Argentinu do finala nakon 24 godine posta najavljeno je da odlazi sa selektorske klupe nakon Mundijala. Gaučosi vjeruju da večeras na Maracani mogu poraziti Nijemce i sa puno optimizma gledaju prema finalu.

Legendarni Diego Maradona razumljivo priželjkuje pobjedu Argentine.

"Ako će u nedjelju Messi podići pehar, podastrijet ću ispred njega crveni tepih. On će biti igrač koji će odlučiti utakmicu. Jedino se bojim da nije umoran, ali na kraju ne može biti umoran. Mislim da će shvatiti. ", rekao je Maradona.

Talijan Nicola Rizzoli sudit će veliki finale Svjetskog nogometnog prvenstva koje počinje večeras u 21:00 sat. Za Rizzolija će ovo biti treći veliki finale u kojem će suditi, nakon finala Evropske lige 2010. (Atletico Madrid-Fulham) i finala Lige prvaka 2013. (Borussia Dortmund-Bayern).

Rezultati do finala:

Argentina Argentina – BiH 2:1

Argentina – Iran 1:0 Argentina – Nigerija 3:2 Švicarska - Argentina 0:1 Argentina – Belgija 1:0 Holandija – Argentina 0:0 penalima 2:4

Njemačka Njemačka- Portugal 4:0 Gana – Njemačka 2:2 Njemačka – SAD 1:0 Njemačka – Alžir 2:1

Francuska – Njemačka 0:1 Brazil – Njeamčka 1:7