Izazvala brojne reakcije
44

Najpopularnijoj nogometašici svijeta smeta Saudijska Arabija, javno se obratila FIFA-i

D. P.
Morgan je osvojila gotovo sve što se može osvojiti (Foto: Instagram)
Morgan je osvojila gotovo sve što se može osvojiti (Foto: Instagram)
Slavna američka nogometašica i jedna od najefikasnijih napadačica koje je svijet vidio Alex Morgan javno je istupila protiv Saudijske Arabije.

Zvijezdi američkog sporta smeta to što je Saudijska Arabija sponzor Svjetskog prvenstva za žene koje se ove godine igra u Australiji i Novom Zelandu.

Iako FIFA nikada nije potvrdila da će Visit Saudi biti sponzor Svjetskog prvenstva, to su učinili iz Nogometnog saveza Australije.

"Nogometni savez Australije uvažava to što je FIFA sklopila ugovor o partnerstvu, ali smo razočarani što nismo konsultovani prije donošenja bilo kakve odluke", navodi se u saopćenju Nogometnog saveza Australije.

U međuvremenu, to je zasmetalo Alex Morgan, vjerovatno i najpopularnijoj nogometašici svijeta koja je osvojila sve što se moglo osvojiti. Za SAD je postigla čak 120 golova.

Razlog njene reakcije je to što Saudijsku Arabiju optužuju za kršenje ljudskih prava, kao i ona koja se pripisuju ženama u zemlji.

"Mislim da je bizarno to što je FIFA sklopila sponzorstvo sa Saudijskom Arabijom u nogometu za žene kada ja, Alex Morgan, ne bih bila podržana i prihvaćena u takvoj zemlji. To jednostavno ne razumijem", rekla je Morgan uoči SheBelieves kupa u SAD-u.

Zatražila je od FIFA-e da raskine sporazum o partnerstvu uoči Svjetskog prvenstva.

"To bi bio moj savjet FIFA-i. Nadam se da će učiniti pravu stvar jer ovo, ako gledamo moralno, nema smisla", dodala je nogometašica i tako izazvala brojne reakcije, kako pozitivne, tako i negativne na društvenim mrežama.

Morgan je dodala da bi Saudijcima "bilo bolje" da svoju žensku nogometnu selekciju, koja je tek oformljena prije nekoliko godina, pokuša uvrstiti na FIFA-in poredak.