Nogomet
1

Najgore simulacije u historiji fudbala

Totalsport
U posljednje vrijeme se, posebno u engleskom fudbalu, često priča o simulacijama. U glavnim ulogama ovih komentara bili su Manchester Unitedovi Adnan Januzaj i Ashley Young, te Chelseajevi Oscar i Ramires, a sve zbog pokušaja da glumatanjem prevare sudiju i pokušaju prevarom donijeti prevagu svojoj ekipi.

Ali simulacija ima u svim svjetskim ligama, a jedan od takvih očitih primjera dogodio se u utakmici španske Primere između Malage i Atletico Madrida koja je igrana prošle subote. Glavni akter bio je Malagin veteran Weligton koji je prvo iznudio prekršaj nakon blagog kontakta sa Cristianom Rodriguezom, a onda je pri ustajanju odglumio da ga je suparnički igrač udario, te se strovalio na travnjak kao pokošen. Rodriguez je na sve odmahnuo rukom, a Weligton se kasnije valjao po travi i nije kažnjen zbog svoje simulacije.

Povodom nedavnih primjera simulacije odabrali nekoliko sličnih situacija kroz prošlost koje konkuriraju u uski krug najboljih. Jedna od njih svakako je oskarovska simulacija Rivalda na Svjetskom prvenstvu 2002. godine nakon što ga je Turčin Hakan Ünsal pogodio loptom u nogu dok je čekao na izvođenje kornera. Rivaldo se tada srušio na travnjak i uhvatio se za lice. Ünsal je isključen, a Rivaldo je naknadno novčano kažnjen.

Na popis najboljih simulatora uvrstili smo i jednog bivšeg igrača zagrebačkog Dinama, Čileanca Bryana Carrasca. U utakmici mladih U20 reprezentacija između Čilea i Ekvadora uhvatio je ruku suparničkog igrača Edsona Montana i njome se udario u glavu. Situacija je izgledala jako smiješno, a što je najbolje Carrasco je na kraju prevario sudiju i iznudio prekršaj.

Neuspješan je pak u pokušaju iznuđivanja jedanaesterca bio Juventusov Čileanac Arturo Vidal u utakmici Lige prvaka protiv Reala igranoj ranije ove sezone. U jednom je trenutku susreta Vidal pri pokušaju udarca posve promašio loptu i otkinuo veliki busen trave u stilu golfera, bez ikakvog kontakta sa suparničkim igračem, a potom apelirao u smjeru sudije i tražio penal.