Poklon Lothara Matthausa
1

Maradonin dres s Mundijala 1986. godine stigao u Argentinu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Argentinci slave povratak dresa koji je u finalu Svjetskog prvenstva 1986. godine nosila nogometna legenda Diego Maradona.

Od pobjede Argentine nad Njemačkom u finalu Svjetskog prvenstva 1986. godine prošlo je 36 godina, a dres koji je u prvom poluvremenu te utakmice nosio Diego Maradona vraćen je argentinskom narodu, odnosno Nogometnom savezu Argentine (AFA).

Argentinci se na tome mogu zahvaliti nekadašnjem njemačkom nogometašu Lotharu Matthausu, koji je razmijenio dresove s Maradonom na poluvremenu.

Matthaus je dres predao tokom svečane ceremonije u Ambasadi Argentine u Madridu još u augustu, ali je u Argentinu stigao tek u srijedu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Diego je bog u Argentini, zbog toga je posebno pokloniti im dres. Šteta što nije danas ovdje, ali će uvijek biti prisutan u našim srcima", izjavio je tom prilikom Matthaus.

Maradona je preminuo 2020. godine od posljedica infarkta.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Argentinski savez je objavio emotivni video u kojem se zahvaljuje "prijatelju Lotharu Matthausu".

"Ovo je priča njemačkog kapitena kojem je kapiten Argentine bio prijatelj. Kao i svi prijatelji, oni su razmijenili najbolje stvari koje su imali, zagrljaj, savjet i dres", navodi se u videu.