Nogomet
30

Manchester United i Chelsea bez golova na Old Traffordu, Arsenal zauzeo tron

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Na Old Traffordu nije bilo golova, ali jeste puno velikih šansi. Tresao se okvir gola, golmani briljirali, a igrači se nekoliko puta propisno ispromašivali. Epilog je to derbija 19. kola Premiershipa u kojem su Manchester United i Chelsea podijelili bodove. Za to vrijeme Arsenal je savladao Bournemouth sa 2:0 i zauzeo lidersku poziciju.

Manchester United je u meč ušao sa četiri vezana poraza u svim takmičenjima što im se nije desilo od 1961. godine i najveći pritisak bio je na treneru Louisu Van Gaalu koji je osim bitke na terenu, mogao vidjeti i transparente "Mourinho in, Van Gaal out" koje su navijači Crvenih đavola pokazali na Old Traffordu.

Meč je mogao biti mnogo lakši za Van Gaala da je u trećoj minuti udarac Mate završio u mreži Chelseajevog gola, a ne na prečki iza nemoćnog Courtoisa. Ali, samo dvije minute kasnije domaći tim je visio o koncu kada je Terryjev udarac glavom nakon kornera fantastičnom intervencijom zaustavio De Gea.

Crveni đavoli su okvir gola pogodili i u 16. minuti kada je Martial predriblao Ivanovića i pogodio stativu. Ponovo se vidjelo da Plavci imaju velikih problema u odbrani, ali uz dozu sreće uspijevali su sačuvati mrežu.

Nova šansa za domaći tim uslijedila je u 29. minuti kada je Rooney šutirao sa distance, a Courtois odbranio. Osim te šanse do kraja poluvremena nije bilo uzbuđenja pred golovima iako je uvodnih 20 minuta nagovještavalo drugačiju sliku.

Na samom otvaranju drugog dijela Chelsea je preko Pedra i Azpilicuete imao odlične dvije šanse, ali ponovo se istakao sjajni De Gea.

Sjajnom odbranom uzvratio je i Courtiois na drugoj strani u 56. minuti kada je zaustavio udarac Herrere sa svega tri metra udaljenosti.

Pet minuta poslije kolosalnu šansu propustio je Matić koji je potpuno neometan s pola terena trčao ka De Gei, ali je njegov udarac otišao preko gola.

Slično kao u prvom poluvremenu, i drugo poluvrijeme je bilo mirno nakon 20 minuta igre obilježenih velikim šansama u kojima su briljirali golmani. Jedinu šansu imao je Rooney u 87. minuti kada je nakon centaršuta rezerviste Borthwick-Johnsona šutirao preko gola.

Bod možda ne odgovara nijednoj ekipi, ali će vjerovatno biti dovoljan da Van Gaal dočeka naredno kolo na klupi Manchester Uniteda. Kada je u pitanju Chelsea, i ova utakmica je pokazala da će Gussu Hiddinku trebati još vremena da vrati samopuzdanje Plavcima.

Arsenal je u režiji Mesuta Ozila rezultatom 2:0 slavio protiv Bournemoutha. Njemac je najprije centaršutom iz kornera i svojom 16. asistencijom u ovoj sezoni Premiershipa omogućio Gabrielu da u 27. minuti postigne vodeći gol, a onda je u 63. minuti na asistenciju Girouda postavio konačnih 2:0.

Ozil je trenutno vodeći asistent lige i ima čak osam asistencija više od prvog pratioca. Uz to, u posljednjih 16 utakmica za Arsenal zabilježio je pet golova i 13 asistencija.

Pobjedom je Arsenal zauzeo lidersku poziciju gdje će i ostati ukoliko Leicester sutra na svom stadionu ne slavi protiv Manchester Cityja.

West Ham ja nakon osam utakmica bez pobjede napokon slavio. Tim Slavena Bilića je na svom Boleyn Groundu savladao ekipu Southamtona. Jenkinson je autogolom donio vodstvo gostima, a za 1:1 pogodio je Antonio u 69. minuti. Konačnih 2:1 za Čekićare postavio je Carroll u 79. minuti.

Rezultati 19. kola Premiershipa:

Norwich - Aston Villa 2:0 WBA - Newcastle 1:0

Everton - Stoke 3:4 Crystal Palace - Swansea 0:0 Watford - Tottenham 1:2 Arsenal - Bournemouth 2:0 Mancehster United - Chelsea 0:0 West Ham - Southampton 2:1 Leicester City - Manchester City (sutra, 20:45 sati) Sunderland - Liverpool (srijeda, 20:45 sati)

Tabela: