Četvrti trofej
306

Liverpool savladao Chelsea nakon izvođenja penala i osvojio evropski Superkup

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola večeras su u istanbulu osvojili evropski Superkup savladavši Chelsea nakon izvođenja penala u utakmici koja je ušla u historiju po tome što je pravdu dijelila sutkinja Stephanie Frappart koja je odlično obavila svoj posao.
Prvu veliku priliku na meču vidjeli smo u 16. minuti kada je Mohamed Salah izašao sam pred Kepu Arrizabalagu i šutirao iskosa sa desne strane, ali je golman Plavaca sjajno odbranio njegov udarac.

U nastavku akcije odmah je na drugoj strani nakon desetak sekundi uzvratio Olivier Giroud nakon kontre, ali je lopta otišla daleko pored gola.

U 23. minuti zatresla se prečka gola Liverpoola kada je Pedro prošao po lijevoj strani i silovito šutirao, ali je pogodio samo okvir Adrianovog gola.

Nakon pola sata igre Adrian je sjajno intervenisao. Mateo Kovačić je izašao sam na njega, pokušao ga je driblati, ali je golman Redsa uspio stići do lopte i spasiti svoj gol.

Adrian je bio nemoćan u 36. minuti susreta. Christian Pulisic je sjajno uposlio Girouda koji šutira iskosa sa lijeve strane, a ovaj put Francuz je mnogo precizniji i doveo Plavce u vodstvo rezultatom 1:0.

Liverpool je do izjednačenja stigao na samom otvaranju drugog poluvremena. Fabinho je sjajno uposlio Roberta Firmina koji dodaje loptu Sadiju Maneu kojem nije bilo teško pogoditi za 1:1.

Kepa je čudesno spasio svoju mrežu u 75. minuti kada je u samo nekoliko sekundi maestralno zaustavio udarce Mohameda Salaha i Virgila van Dijka, a posljednju priliku u regularnom dijelu susreta vidjeli smo u 90. minuti kada je nakon kornera Kurt Zouma peterca šutirao glavom preko gola.

Nakon 90 minuta rezultat je glasio 1:1, te je susret otišao u produžetke.

Nakon pet minuta igre u prvom produžetku Mane je iskoristio Firminovu asistenciju i pogodio za 2:1, ali je u 101. minuti Jorginho, koji je na ovoj utakmici nosio zanimljiv dres, iz penala izjednačio na 2:2.

U posljednjoj minuti prvog produžetka Pedro je sjajno prošao po desnoj strani i uposlio Tammyja Abrahama koji iz peterca promašuje čitav gol.

U drugom produžetku mreže se nisu tresle, te se pobjednik morao odlučiti izvođenjem penala.

Liverpool je u raspucavanju slavio sa 5:4 i osvojio četvrti put evropski Superkup. Pogodili su Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold i Salah, a na drugoj strani Joginho, Barkley, Mount i Emerson. Tragičar je bio Abraham čiji je udarac Adrian zaustavio nogom.