Nogomet
0

Liga prvaka: Favoriti izborili plasman

FENA
Evropski prvak iz 2005. godine Liverpool osigurao je nastup u Ligi prvaka nakon što je u trećem pretkolu s ukupnih 3:2 bio bolji od izraelskoga Maccabija iz Haife.

Englezi su iz prve utakmice imali prednost od 2:1, a u uzvratnom meču na neutralnom terenu u Kijevu odigrali su 1:1. Redsi su u vodstvo došli preko reprezentativca Petera Croucha u 54. minuti, a na 1:1 je poravnao devet minuta kasnije golom Argentinca Roberta Colauttija.

AC Milan je pobjedom od 1:2 nad Crvenom zvezdom u Beogradu također osigurao plasman u Ligu prvaka, ukupnim rezultatom 3:1. Šestostruki evropski prvak došao je u vodstvo u 29. minuti, a pogodak je postigao Pippo Inzaghi. Potvrdu prolaska u Ligu prvaka Milanezima je donio Clarence Seedorf golom u 79. minuti, a konačnih 2:1 postavio je Dušan Đokić u 80. minuti.

Prolaz je osigurao i HSV, koji je uspio postići pogodak u uzvratnom susretu protiv Osasune u Pamploni, čime je zbog gola u gostima prošao u grupnu fazu Lige prvaka. Prvi susret okončan je rezultatom 0:0, pa je rezultat od 1:1 u uzvratu Nijemcima bio dovoljan za slavlje.

Osasuna je povela u 6. minuti pogotkom braniča Carlosa Cuellara, a konačnih 1:1 postavio je Nigel de Jong u 74. minuti.

Portugalska Benfica nije imala mnogo problema s bečkom Austrijom. Nakon 1:1 iz prvoga dvoboja Portugalci su uzvratu slavili s 3:0, pa su s ukupnih 4:1 osigurali igranje u elitnom evropskom takmičenju.

Domaćine je u vodstvo doveo Costa u 21. minuti, a u posljednjoj minuti prvoga poluvremena Gomes je povisio na 2:0. Uvjerljivu pobjedu domaćina potvrdio je Petit u 57. minuti.

Stopama bečke Austrije otišao je i Red Bull Salzbug, pa su oba austrijska kluba ostala bez Lige prvaka. Nakon 1:0 u prvoj utakmici, austrijanci su u Valenciji doživjeli poraz od 3:0.

Strijelci za Valenciju bili su Fernando Morientes (13.), David Villa (32). i D.J. Silva (90.).

Rezultati uzvratnih susreta trećeg pretkola nogometne Lige prvaka:

Maccabi Haifa (Izr) - Lliverpool (Eng) 1:1 (ukupno 2:3) Osasuna (Špa) - HSV (Njem) 1:1 (1:1, HSV ide dalje zbog gola u gostima) Crvena zvezda (Srb) - AC Milan (Ita) 1:2 (1:3) Benfica (Por) - Austria (Aut) 3:0 (4:1) Valencia (Špa) - Red Bull Salzbug (Aut) 3:0 (3:1)

Danas se sastaju: Spartak Moskva - Slovan Liberec (prvi meč 0:0) Mlada Boleslav - Galatasaray (2:5) Steaua Bukurešt - Standard Liege (2:2) Rabotnički Skoplje - Lille (0:3) Fenerbahče - Dynamo Kiev (1:3) Ružomberok - CSKA Moskva (0:3) Legia Waršava - Šahtar Donjeck (0:1) Ajax - FC Kopenhagen (2:1) AEK Atina - Heart (2:1)

Chievo Verona - Levski Sofija (0:2) Arsenal - Dinamo Zagreb (3:0)