Pod zaštitom policije
180

Kosovska novinarka dobija prijetnje smrću zbog Xhake, njegov otac bio je najžešći

H. H.
Zana Avdiu i Granit Xhaka (Foto: Twitter)
Zana Avdiu i Granit Xhaka (Foto: Twitter)
Kapiten švicarske reprezentacije Granit Xhaka (30) uhvatio se za međunožje dok je psovao prema klupi reprezentacije Srbije tokom utakmice SP-a, a taj gest oštro je osudila kosovska feministkinja i novinarka Zana Avdiu (29), koja je nakon svega dobila bezbroj prijetnji smrću.

Ona je na Facebooku napisala: "Postupak Granita Xhake je sramota. Djelo uličnog dječaka."

Iste večeri nakon objave na Facebooku, Avdiu je gostovala u sportskoj emisiji kao jedina žena među gostimai ostala je pri optužbi. Tada se Granitov otac, Ragip Xhaka, javio telefonom uživo u emisiju i bio je van sebe.

Upozorio je Avdiu da treba da "bude oprezna" o onome što piše o porodici Xhaka.

"Šta će se inače dogoditi?", upitala je Avdiu.

"Reći ću ti kasnije šta će biti, a za to ćeš biti sama odgovorna. Ali kad dođe vrijeme, biće već kasno, to vam garantujem svojim životom. Zato što ne poznajete porodicu Xhaka", rekao je Xhakin otac.

Granitov brat Taulant (31), vezni fudbaler Basela, zatim je na Instagramu optužio Avdiu: "Sramota, nemaš albanske krvi".

Od tada, Kosovarka je dobila brojne prijetnje i već sedam dana nalazi se pod policijskom zaštitom. Ide samo na posao i onda opet pravo kući. Nekoliko muškaraca je uhapšeno, a ona i dalje osuđuje Xhakin mačo gest kao seksistički.

"I imam nešto protiv činjenice da veliki dio kosovskog društva odobrava ovaj gest, čak mu i aplaudira. Ovaj gest simbolizira seksualno nasilje i ponos i moć koju muškarci osjećaju zbog svojih penisa", kazala je kosovska feministkinja.

Blick piše da je Avdiu dobila oko 11.000 uglavnom seksističkih poruka na društvenim mrežama iz cijele Evrope – uključujući Švicarsku.

"To je uključivalo mnoge konkretne prijetnje meni i mojoj porodici. Kažu da me treba ubiti, da emigriram u Srbiju, da me siluju. U 200 slučajeva koje sam prijavila, već je bilo nekoliko hapšenja", ispričala je.