Unatoč upozorenju
16

Kad nogomet postane sporedna stvar: Amerikanci i Iranci "politički ratuju" tokom SP-a u Kataru

K. H.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez Sjedinjenih Američkih Država prikazao je zastavu Islamske Republike Iran bez grba, objasnivši da na taj način podržava proteste u ovoj državi koji traju već nekoliko sedmica.

U Iranu već mjesecima traju protesti zbog smrti sunarodnjankinje Mahse Amini (22), koju je privela državna policija za moral zbog navodnog kršenja pravila oblačenja, a nakon čega je preminula u pritvoru.

Smrt Amini je za posljedicu imala veliko nezadovoljstvo Iranaca, a u tu priču uoči odlučujućeg meča između Irana i Sjedinjenih Američkih Država uključio se i Nogometni savez SAD-a, koji je odlučio prikazati zastavu Irana bez državnog grba, kao dio podrške ženama koje se u ovoj državi "bore za osnovna ljudska prava".

Službeni Twitter nalog američkog tima prikazao je tabelu njihove grupe s iranskom zastavom samo u zelenoj, bijeloj i crvenoj boji, a iste takve objave napravili su i na svojim računima na Facebooku i Instagramu.

Svih pet dijelova grba Irana simboliziraju principe islama, a grb je službeno usvojen za vrijeme ajatolaha Homeinija, 9. maja 1980. godine i povezan je s revolucijom u ovoj državi.

Iranska vlada je reagovala i optužila Ameriku zbog ovog poteza, a sve je dodatno podiglo tenzije između dvije države, odnosno "političku oluju" kako navode evropski mediji, iako su iz FIFA-e više puta upozorili da se tokom prvenstva u Kataru svi timovi isključivo trebaju fokusirati na nogomet i ono što se dešava na terenu.

Odlučujući meč između Sjedinjenih Američkih Država i Irana igra se u utorak od 20 sati.