Nogomet
67

Iranci se službeno žalili FIFA-i na suđenje

Totalsport
Selektor Irana Carlos Queiroz (Foto: EPA)
Selektor Irana Carlos Queiroz (Foto: EPA)
Iranski nogometni savez uputio je žalbu Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog suđenja tokom utakmice protiv Argentine u 2. kolu F grupe Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Gauči su u toj utakmici došli do minimalne pobjede (1-0) pogotkom Lionela Messija u sudijskoj nadoknadi. Ranije u drugom poluvremenu došlo je do kontakta u kaznenom prostoru između Ashkana Dejagaha i Pabla Zabalete, no srpski sudija Milorad Mažić nije odlučio dosuditi jedanaesterac, čime je izazvao bijes Iranaca kojima su sada ostale samo minimalne šanse za plasman u osminu finala.

"Poslali smo pismo žalbe glavnom tajniku FIFA-e Jeromeu Valckeu, te sudijskoj komisiji i lokalnom Organizacijskom odboru SP-a. Izrazili smo svoju zabrinutost zbog suđenja na našoj utakmici protiv Argentine i zatražili da se napravi analiza sudijinih odluka kako se slični incidenti ne bi ponavljali u budućnosti, ne samo nama, nego i svim drugim timovima. Čvrsto vjerujemo da FIFA na cijelu nogometnu porodicu gleda s poštovanjem i jednakošću", izjavio je direktor iranske reprezentacije Mehdi Mohammed Nabi.