"Probijena" magična cifra
15

Inter Miami zbog Messija dobio važnu dozvolu MLS-a, ruke trljaju i u Adidasu

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odlazak Lionela Messija u Ameriku donio je mnogo kada je u pitanju popularizacija nogometa u ovoj zemlji, a danas je MLS donio jako važnu odluku koju su iščekivali u Inter Miamiju.
Naime, MLS je dao odobrenje klubu s Floride da izradi i svoju treću garnituru dresova, na šta pravo u Americi imaju samo rijetki timovi zbog zanimljivog pravila.
Pravilo glasi da je štampanje treće garniture dresova moguće samo ako klub proda više od 100.000 komada svoje opreme, a to su dosad uspjeli samo Los Angeles Galaxy, Portland Timbers, Kansas i LA FC.

Magični cifru je, zahvaljujući Messiju, prešao i Inter, a dres Argentinca porušio je rekorde prodaje i omogućio klubu da kreira treću garnituru.

Zbog svega ruke trljaju i u rukovodstvo poznatog svjetskog brenda Adidas, koji i zrađuje opremu za Inter Miami, a čije su dionice od prelaska Messija u tim s Floride narasle za nevjerovatnih 30 posto, dok je tržišna kapitalizacija skočila za oko 10 milijardi dolara.

Pomama za Messijevim dresovima već je napravila i problem za Adidas koji ima poteškoća da odštampa dovoljnu količinu dresova.

Inače, sam Messi ima doživotni ugovor s Adidasom, a ugovor ovog brenda s MLS-om traje do 2030. godine i vrijedan je 830 miliona dolara.

Domaća garnitura dresova Intera je u rozoj boji, a gostujuća u crnoj s rozim nijansama. Bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati treća garnitura dresova čije se predstavljanje očekuje uskoro.