Ne tako davno
48

Igrač za kojeg sigurno niste čuli bio je treći najplaćeniji, tik iza Messija i Ronalda

D. P.
Conca se već tri godine ne bavi nogometom (Foto: Facebook)
Conca se već tri godine ne bavi nogometom (Foto: Facebook)
Najveće nogometne zvijezde danas zarađuju veliki novac i situacija se mijenja iz dana u dan, a do prije nekoliko godina na vrhu liste bio je nogometaš za kojeg je rijetko ko čuo.

Prije tačno 10 godina Argentinac Dario Conca bio je treći najplaćeniji nogometaš na svijetu, odmah iza Cristiana Ronalda i Lionela Messija koji su tada vodili epske bitke u derbijima Real Madrida i Barcelone.

Conca je 2011. godine igrao za Fluminense i osvojio je titulu prvaka Brazila. Prethodno, bio je najbolji igrač brazilske Serije A 2009. i 2010. godine. Brojni slavni klubovi bili su zainteresovani za njegove usluge, ali je on odabrao novac ispred bolje karijere.

Umjesto u Evropu, preselio je u kinesku Superligu i zaigrao za Guangzhou Evergrande. Kineski klub je izdvojio tada rekordnih 10 miliona dolara što je postao najveći transfer u kineskom nogometu.

[TWITTER]1549446474248904706[/TWITTER]

No, najzanimljivija je plata. Conca je sedmično zarađivao 170.000 funti, što je bilo dovoljno za treće mjesto najplaćenijih svjetskih nogometaša, odmah iza Ronalda i Messija.

Concin ugovor bio je jedan od prvih ogromnih u kineskom nogometu, a njegov put slijedile su brojne evropske i južnoameričke zvijezde koje su godinama išle u Kinu i zarađivale nevjerovatan novac.

Argentinac je bio prilično dobar u Guangzhouu gdje je u 99 nastupa postigao 54 gola. U tom klubu igrao je tri godine, ali je pravio i brojne probleme pa je tako suspendovan na devet utakmica jer je žestoko reagovao na odluku trenera da ga zamijeni tokom utakmice.

Conca nikada nije zaigrao u Evropi. Nakon Kine vratio se u Brazil, a onda je ponovo putovao u Aziju. Karijeru je završio 2019. godine u dresu američkog Bolda.