Kvalifikacije za Euro
0

Hrvatska preokretom do pobjede protiv Gruzije

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatska nogometna reprezentacija teškom je mukom savladala Gruziju na Poljudu s 2-1 u sklopu kvalifikacijske grupe F i tako došla do važna tri boda u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Hrvatska nije pružila dojmljivu partiju i selektor Slaven Bilić može biti zadovoljan tek s tri osvojena boda koja su svojim golovima u razmaku od samo tri minute drugog poluvremena donijeli Mario Mandžukić i Nikola Kalinić.

Prvo poluvrijeme za "vatrene" bilo je za zaborav. Torcida je održala svoje obećanje i prvih 14 minuta susreta prošlo je u teatarskoj atmosferi u znak protesta na 14 godina bojkota igranja važnih kvalifikacijskih utakmica u Splitu. Nakon toga tribine su ekplodirale, ali to kao da je omelo hrvatske reprezentativce koji su u 16. minuti "pospano" reagirali i primili gol iz praktički jedine prave prilike Gruzije.

Strijelac za goste bio je Jaba Kankava koji je zabio glavom iz peterca, iskoristivši sporo i visoko ubacivanje Davida Siradzea s desne strane.

U prvom dijeu od hrvatskih prilika treba izdvojiti stativu Luke Modrića iz 26. minute. Gruzijska odbrana nije dobro očistila jedan centaršut Darija Srne, a na odbijenu loptu natrčao je Modrić i ljevicom odapeo u donji lijevi ugao gdje ju je gruzijski golman skrenuo u stativu.

U drugom poluvremenu Hrvatska je prije golova pogodila još dvije stative, a glavni akteri bili su u 58. minuti Eduardo (glavom) i Srna u 72. (iz slobodnog udarca). I kada se činilo da Bilićevom sastavu prijeti novo prosipanje bodova, uspjeli su preokrenuti susret dvama golovima u 76. i 78. minuti. Za 1-1 zabio je Mandžukić nakon sjajne asistencije "džokera" s klupe Tomislava Dujmovića. Ubacio je Dujmović lijepo s lijeve strane nakon prethodnog duplog pasa s Ivanom Klasnićem i pronašao na rubu peterca Mandžukića koji šalje loptu u mrežu.

Za 2-1 Kalinić je zabio nakon lijepe akcije Eduarda da Silve koji je zaljuljao gruzijsku odbranu s desne strane i pronašao natrčalog Kalinića čiji je udarac po sredini gola savladao gruzijskog golmana Loriju.

Ova pobjeda Hrvatskoj je donijela skok na prvo mjesto tabele u grupi F, dva boda ispred drugoplasirane Grčke, ali uz utakmicu više.

Kvalifikacije za Euro 2012. godine, grupa F:

Hrvatska – Gruzija 2-1 (Mandžukić 76, Kalinić 78 / Kankava 17)

Redoslijed: 1. Hrvatska 13, 2. Grčka 11 (-1), 3. Izrael 10, 4. Gruzija 9 (+1), 5. Latvija 4 (-1), 6. Malta 0 (-1)