Nogomet
6

Evropska liga / Grupe J, K, L: Inter se obrukao na "Meazzi", Cimirotu 90 minuta u remiju PAOK-a i Fiorentine

Piše: E. B.
Inter - Hapoel Beer Sheva (Foto: EPA)
U prvom kolu u grupama J, K i L Evropske lige postignuto je nekoliko zanimljivih rezultata. Najveću blamažu doživio je Inter koji je na "Giuseppe Meazzi" izgubio od Hapoel Beer Sheve sa 0:2. Reprezentativac BiH Gojko Cimirot odigrao je svih 90 minuta u remiju PAOK-a i Fiorentine (0:0).

Grupa J

Qarabag - Liberec 2:2

Susretom Qarabag - Liberec otvorena je nova sezona Evropske lige. Golove su postigli Michel i Sadiqov za domaćina, a Sykora i Baroš za goste. Više o ovom meču možete pročitati ovdje.

PAOK - Fiorentina 0:0

U veoma tvrdoj utakmici u Solunu nije bilo previše prilika. Jedina prilika u prvom poluvremenu viđena je pred golom domaćina kada je Babacar šutirao, no Glikos je bio siguran.

Fiorentina je zaprijetila ponovo na početku drugog poluvremena. Babacar je u 52. minuti ponovo bio u šansi, no Glikos je još jednom bio siguran. Do kraja meča obje ekipe su bile zadovoljne bodom i rezultat toga je prvi susret ove sezone u Evropskoj ligi bez pogodaka.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Gojko Cimirot je odigrao svih 90 minuta u domaćoj ekipi na visokom nivou.

Grupa K

Inter - Hapoel Beer Sheva 0:2

Na "Giuseppe Meazzi" iznenađujuće je Hapoel imao bolje šanse na početku meča. Buzaglo u 6. i Maranhao u 9. minuti su pokušali iz dobrih pozicija ugroziti Handanovićev gol, no bili su neprecizni. Maranhao je imao priliku i u 29. minuti, ali iz peterca nije uspio postići pogodak. Tačnije, Handanović je odbranio. Inter je iz svoje prva prave prilike mogao doći do gola, no u 40. minuti Eder je pogodio samo stativu.

Eder je zaprijetio i na početku drugog poluvremena, no njegov šut u 49. minuti otišao je pored stative. Gosti su kaznili Ederove promašaje u 54. minuti, kada je Maranhao asistirao Vitoru, kojem nije bilo teško pospremiti loptu u prazan gol za 1:0 nakon uigrane akcije iz slobodnog udarca.

I nakon gola gosti su nastavljali sa napadima. Nwakaeme u 62. i Hoban u 65. minuti su šutirali, no nisu bili precizni. Za razliku od njih, u 69. minuti precizan je bio Buzaglo, koji je iz slobodnog udarca postigao prelijep gol za trijumf gostiju iz Izraela. Pobjeda izraelske ekipe je mogla biti i ubjedljivija, no Bittonov šut iz 88. minute završio je na prečki Interovog gola.

Southampton - Sparta Prag 3:0

Sveci su poveli već na samom startu susreta. Costa je igrao rukom u svom kaznenom prostoru i sudija Grafe je pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je na sebe preuzeo Austin i pogodio u 5. minuti za 1:0. U 10. minuti Ward-Prowse je pokušao glavom, no šutirao je preko gola. Austin je u 16. minuti pokušao doći do drugog gola, no Koubek je fantastično odbranio.

Austin je postigao gol u 26. minuti, no on je poništen zbog ofsajda, ali je napadač Southamptona pogodio već u narednom napadu za 2:0 nakon Martininog centaršuta. U drugom poluvremenu Sveci su kontrolisali igru i rutinski su meč priveli kraju, a tačku na "i" stavio je Rodriguez u 90+2. minuti susreta.

Grupa L

Osmanlispor - Steaua 2:0

U prvom poluvremenu gledali smo apsolutnu dominaciju gostiju iz Bukurešta. Tamas je već u 2. minuti zaprijetio golu domaćina, no njegov šut iz slobodnog udarca je otišao samo nekoliko centimetara preko gola. Nakon toga pokušavali su i Bourceanu u 31. i 40., te Popa u 39. minuti, ali rezultat je ostao nepromijenjen. Steaua je ostala sa igračem manje u 45+2. minuti kada je sudija Welz pokazao drugi žuti karton Enacheu koji je već imao žuti karton iz 4. minute.

Sa igračem više Osmanlispor je konačno došao do inicijative. Nakon što je u 62. minuti Lawalov šut fantastično odbranio Florin, bio je nemoćan dvije minute kasnije kada je arbitar dosudio penal za domaćina nakon što je Tamas srušio Ndiayea, a sa bijele tačke je bio siguran Diabate za 1:0. Potvrdu pobjede turske ekipe donio je Umar na Pintovu asistenciju u 74. minuti kada je pogodio za 2:0.

Avdija Vršajević nije bio u sastavu domaće ekipe.

Villarreal - Zurich 2:1

Veliki šok na El Madrigalu uslijedio je već u 2. minuti meča, kada je Sadiku snažnim i preciznim šutem pogodio mrežu nemoćnog Fernandeza. Južnoamerička kombinacija Dos Santos - Pato je zaslužna za izjednačenje i preokret koji je uslijedio. Meksikanac je sjajno uposlio Brazilca koji silovito zakucava mrežu pod prečku gola gostiju. U 45+1. minuti Pato uzvraća Dos Santosu asistenciju koji donosi preokret Žutoj podmornici.

U drugom poluvremenu Villarreal je nastavio sa napadima. U 65. minuti Borre se našao u prilici, ali Vanins je uspio odbraniti njegov udarac. U 72. minuti Sansone, koji je pet minuta prije toga zamijenio Dos Santosa, je postigao gol, no on je poništen zbog ofsajda. Do kraja meča gosti su bezuspješno pokušavali doći do izjednačenja, te su bodovi ostali na El Madrigalu.