Bild otkrio detalje
117

Gerd Müller nije jeo ni pio 15 dana, preminuo u staračkom domu

H. H.
Müller je jedan od najvećih evropskih napadača svih vremena (Foto: Imago images / Sven Simon)
Müller je jedan od najvećih evropskih napadača svih vremena (Foto: Imago images / Sven Simon)
Vijest da je legendarni njemački nogometaš Gerd Müller preminuo jučer nakon duge bolesti u 75. godini potresla je mnoge ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, a njemački list Bild otkrio je određene detalje vezane za njegovu smrt.

Čuveni napadač imao je Alzheimerovu bolest od 2015. godine, koja je neizlječiva bolest mozga, a posljednje godine života proveo je u staračkom domu južno od Minhena.

Müller je ostao upamćen kao jedan je od najvećih napadača u historiji nogometa, a o kakvom igraču je riječ najbolje svjedoče brojke i osvojeni trofeji.

Postigao je nevjerovatnih 566 golova u 607 utakmica za Bayern i postavio rekord golova u Bundesligi. U 427 utakmica postigao je 365 golova, a iza njega su Robert Lewandowski (277) i Klaus Fischer (268).

S Bayernom je tri puta osvajao Kup evropskih prvaka (Ligu šampiona) i jednom Kup kupova. Također je četiri puta bio prvak Njemačke i četiri puta osvajač Kupa.

S reprezentacijom Njemačke je postao evropski prvak 1972. i svjetski prvak 1974., postigavši ​​pobjednički pogodak u finalu u Minhenu protiv Nizozemske.

Za selekciju Njemačke je postigao 68 pogodaka u 62 nastupa, dok je u klupskoj karijeri postigao više od 650 golova nastupajući za Nördlingen, Bayern i Fort Lauderdale Strikers.

Također, 1970. godine osvojio je Zlatnu loptu, priznanje za najboljeg nogometaša svijeta.

Ipak, nakon karijere pao je u depresiju, odao se alkoholu i imao je brojne probleme. Povukao se iz javnog života, a posljednjih šest i po godina supruga Uschi posjećivala ga je gotovo svaki dan u domu u kojem je bio smješten.

Kćerka Nicole također ga je redovno posjećivala, kao i stari drugovi poput Juppa Heynckesa i Hermanna Gerlanda.

Nedavno se, usprkos brizi, njegovo stanje dosta pogoršalo. Bild prenosi da Müller posljednjih 15 dana nije ni jeo ni pio, a preminuo je u nedjelju rano ujutro.

"Bombarder nacije" ili "Mali, debeli mlinar" kako ga je nazvao njegov prvi trener u Bayernu Zlatko Čajkovski, otišao je tiho u legendu i vjerovatno nije bilo nikoga ko nije volio tog simpatičnog i skromnog nogometaša.

Njegovo posljednje javno pojavljivanje bilo je 2013. na dodjeli nagrade Sport Bild u Hamburgu, kada je odlikovan za životno djelo.