Nogomet
261

FK Sarajevo igrao na Koševu protiv Manchester Uniteda pred 40 hiljada gledalaca

Piše: Edin Isanović
(Foto: vilsonovo.net)
Na današnji dan prije 46 godina FK Sarajevo igrao je na Koševu utakmicu protiv slavnog engleskog velikana Manchester Uniteda, u okviru tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

U sezoni 1966/67. Bordo tim osvojio je prvu titulu u svojoj historiji. To je ujedno bio prvi naslov jednog tima iz BiH u okviru jugoslavenske lige. Trijumfom nad Čelikom u posljednjem kolu, Sarajevo je definitivno krunisalo svoja višemjesečna nastojanja da bude na tronu. Izabranici Miroslava Brozovića bili su lideri dvadeset i pet kola te su na kraju apsolutno zasluženo dotakli vrh.

Uslijedilo je takmičenje u evropskoj klupskoj eliti, gdje je prvi protivnik bio Olympiakos Nicosia. Sarajevo ih je eliminisalo bez veliki problema. Naredna prepreka bio je tim sa Old Trafforda, koji je do tada sakupio sedam naslova prvaka Engleske.

Prvi dvoboj odigran je na Koševu 15. novembra 1967. Bilo je prisutno blizu 40 hiljada gledalaca i mnogi pamte nezaboravnu atmosferu. I pored mnogo šansi koje su imali Prljača, Musemić, Šiljkut i Fazlagić mreže su mirovale. Odlično je branio golman gostiju Stepney, koji je bio jedan od najzapaženijih pojedinaca meča. Puno Koševo bilo je nedovoljno za trijumf.

"Dobro se sjećam da smo prezentirali sjajnu predstavu i da smo igrali sa igračem manje, jer je Boško Prodanović zadobio povredu, a nije bilo mogućnosti izmjene. Samo je statirao na travnjaku", rekao je u jednom intervjuu za naš portal Fuad Muzurović.

Tim sa Koševa imao je podršku iz svih dijelova nekadašnje Jugoslavije. Prema izvještajima, Crveni đavoli su najveći bh. stadion napustili prezadovoljni remijem.

"Ta generacija Sarajeva je jedna od najboljih u historiji. U sezoni kada je osvojena titula ja sam odigrao jesenji dio, a rahmetli Hase je odigrao pet kola i nakon toga je završio karijeru. Meč sa Manchesterom je jedan od najvažnijih dvoboja otkako postoji klub. Ostala je velika uspomena. Pored brojnih prilika koje smo stvorili na Koševu, nismo uspjeli pobijediti", naglasio je u jednom od prethodnih razgovora za Klix.ba Ibro Biogradlić, koji je tada obavljao funkciju tehničkog direktora kluba.

U uzvratu na Teatru snova Englezi su slavili 2:1 i prošli su dalje. Ipak, jedan pogodak koji su postigli bio je sumnjiv. Treba istaći da je baš te sezone Manchester United osvojio naslov prvaka Starog kontinenta.