Nogomet
0

Ferguson zbog supruge napustio klupu Uniteda

Klix.ba
Ferguson potpisuje autograme (Foto: AFP)
Ferguson potpisuje autograme (Foto: AFP)
Sir Alex Ferguson, sada već bivši menadžer Manchester Uniteda, otkrio je da se zbog odanosti svojoj supruzi Cathy odlučio povući iz nogometa.

Popularni Škot je jučer posljednji put vodio Manchester United u jednoj domaćoj utakmici.

Prošlosedmičnom najavom da nakon 27 godina odlazi u zasluženu penziju šokirao je nogometni svijet, a nakon jučerašnje pobjede nad Swanseajem, čime je United zapečatio titulu prvaka Engleske, Ferguson je prvi put obznanio razloge svoje odluke.

Otkrio je da je odluku donio još za vrijeme Božića prošle godine.

"Stvari su se promijenile kada je Cathyjina sestra umrla. Dosta se izolirala pa sam razmišljao kako je tokom 47 godina, koliko smo zajedno, uvijek bila glava porodice, odgajala je naša tri sina i žrtvovala se zbog mene. Kada je izgubila svoju najbolju prijateljicu, shvatio sam šta je najvažnije u životu", kazao je Ferguson.

Dodao je da mu je bilo veoma važno da s klupe Uniteda ode kao pobjednik, što je i učinio. Pokušavao je što duže svoju odluku držati za sebe, ali to nije bilo tako lako.

"Sinovima sam rekao u martu, a moj brat do utorka prošle sedmice nije znao ništa. Prvo sam htio reći igračima i osoblju Uniteda, ali glasine su počele kolati tako da nije bilo lako sačuvati tajnu", ispričao je legendarni menadžer.

Priznaje da se nikada nije osvrtao unatrag, ali sada će za to imati sasvim dovoljno vremena.

"Najveće postignuće je osvajanje prve titule 1993. godine. Nakon toga, vrata su se otvorila. Nastavili smo rasti i bio sam svjedok fantastičnih promjena. Kroz United je za ovo vrijeme prošla plejada sjajnih igrača i bila mi je čast njima upravljati", kazao je.

Oproštaj na Old Traffordu koji su mu priredili navijači i Uprava kluba je, kaže, bio veoma emotivan.

"Nisam znao šta reći. Sin mi je savjetovao da počnem govoriti i da će riječi same doći. Bilo je veoma teško i emotivno", priznao je Ferguson.

Pošto će sada imati više vremena, u planu ima puno projekata. I dalje će bio dio Uniteda jer je ambasador kluba.

"Moj francuski nije loš, ali sviranje klavira nije dobro, tako da ću možda uzeti učitelja kako bih popravio sviranje", zaključio je Ferguson, piše AFP.