Nogomet
25

Fenerbahče i Bešiktaš suspendovani iz evropskih takmičenja

Anadolija
Slavlje igrača Fenerbahčea (Foto: Arhiv/AFP)
Slavlje igrača Fenerbahčea (Foto: Arhiv/AFP)
Disciplinska komisija krovne fudbalske asocijacije Evrope (UEFA) zabranila je turskim klubovima Fenerbahčeu i Bešiktašu nastupe u evropskim kupovima u narednim sezonama.

Fenerbahče je kažnjen sa "dvije plus jednu sezonu" zabrane nastupa u evropskim kupovima, dok je Bešiktaš kažnjen na godinu dana zabrane igranja u UEFA-inim takmičenjima, javio je novinar agencije Anadolija.

Disciplinska komisija UEFA-e nakon razmatranja odbrane koju je uprava istanbulskog Feberbahčea dostavila prošle sedmice, objavila je odluku kojom je taj klub kažnjen zabranom nastupa u evropskim kupovima u naredne dvije sezone. Razmatrajući navode po kojima je Fenerbahče optužen za namještanje utakmica, Disciplinska komisija je kaznila taj klub sa još jednom godinom zabrane nastupa u UEFA-inim takmičenjima, ali će aktiviranje treće godine kazne biti direktno vezano za eventualne kazne tom klubu u narednih pet godina.

UEFA je zatražila dodatne izvještaje u vezi sa predsjednikom kluba Azizom Yildirimom i članovima uprave Ilhanom Eksiogluom, Sekipom Mosturogluom. Yildirim je suspondovao nekoliko članova uprave kluba, do donošenja konačne odluke turskog pravosuđa.

Drugi istanbulski klub Bešiktaš, suspendovan je na godinu dana neigranja u evropskim takmičenjima, saopšteno je nakon sastanka Disciplinske komisije UEFA-e.

UEFA je od inspektora tražila dodatni izvještaj u vezi sa mogućnošću da bivši menadžer kluba Serdal Adali i bivši trener Tayfur Havutcu budu kažnjeni doživotnom zabranom bavljenja sportskim aktivnostima.

Uprava Bešiktaša će Odboru za arbitražu UEFA-e podnijeti žalbu, a u slučaju da ne dobije pozitivan ishod, obratit će se Međunarodnom arbitražnom sudu za sport (CAS).

UEFA je za namještanje rezultata utakmice finala turskog kupa između Bešiktaša i Istanbul Buyuksehir Belediyespora odigrane 11. maja 2011. godine, optužila upravu Bešiktaša kao i menadžera Serdala Adalija i trenera kluba Tayfura Havutcua.

Fenerbahče je prošlu sezonu završio na drugom, dok je Bešiktaš bio treći na tabeli turske Super toto lige. Oba kluba plasirala su se u kvalifikacije Lige evropskih prvaka, odnosne Lige Evrope.