Nogomet
21

Fatić: U Interu i drugim talijanskim klubovima se nisam snašao, želim pomoći Slobodi

Piše: A. K.
Ivan Fatić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ivan Fatić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Crnogorski fudbaler Ivan Fatić nedavno je pojačao igrački kadar Fudbalskog kluba Sloboda. Ovaj 28-godišnjak sa "crveno-crnima" je potpisao jednogodišnji ugovor, uz mogućnost raskida u decembru ove godine, ukoliko bude dobio bolju ponudu za prelazak u neki drugi klub. Najveći dio svoje igračke karijere proveo je u Seriji A, a u Tuzlu je stigao iz malezijskog Sarawaka. Fatić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je na tuzlanski Tušanj došao na poziv sada već bivšeg predsjednika Slobode Azmira Husića.

"Bivši predsjednik kluba (Azmir Husić, op.a.) dosta puta me kontaktirao. Naši pregovori u početku nisu baš išli bajno i sjajno, ali smo na kraju uspjeli pronaći zajednički jezik. Počeo sam igrati, imamo malih problema oko plaćanja, ali bitno mi je da igram i da sam tu da pomognem Slobodi. Ovom prilikom bi se zahvalio i treneru Fuadu Grbešiću koji radi u Maleziji, a bio je u dogovorima za moj dolazak", rekao je za Klix.ba Fatić.

Prije dolaska u Slobodu, fudbalsku Premijer ligu Bosne i Hercegovine nije mnogo pratio.

"Poslije 13 godina ovo mi je prvi put da se vratim na prostore bivše Jugoslavije kako bih igrao. Mislim da ima dosta kvalitetnih klubova, a što se tiče Slobode, ona je do prije mjesec dana bila u situaciji u kojoj nismo imali trenera, a nismo ni znali šta će biti. Zasad nam ide dosta pozitivno, bitno je da smo pobjedili Široki Brijeg u srijedu, pred nama je utakmica i u subotu, pa ćemo vidjeti kako će sve ići", dodaje Fatić koji je za reprezentaciju Crne Gore debitovao 2009. godine u kojoj je sakupio šest nastupa.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Za novog šefa stručnog Štaba Slobode Vladu Jagodića ima samo riječi hvale.

"Vlado je zaista korektan trener. Kao i svaki drugi igrač u timu i ja imam dobar odnos s njim. Siguran sam da on može donijeti dosta toga Slobodi. Sad je bitno da vladaju pozitivna energija i duh, jer ako nije tako stvari onda ne idu u smjeru u kakvom bi trebale ići", nastavlja Fatić.

Priče o povratku u Crvenu zvezdu

Ovaj vlasnik crnogorskog pasoša nekada je bio velika nada Crvene zvezde, međutim nikada nije uspio ispuniti svoj puni potencijal.

"U Crvenoj zvezdi sam igrao u mlađim kategorijama, a kada sam trebao potpisati profesionalni ugovor otišao sam u Italiju i to sa 17 godina. Dva ili tri puta je bilo priča da se vratim iz Italije, ali nikada nismo uspjeli naći zajednički jezik. Neću kriti, Crvena zvezda je moj najvoljeniji klub i životni san mi je da za njega igram te da se vratim na Marakanu", otkriva on.

Na našu konstataciju da je njegova karijera krenula silaznom putanjom nakon potpisivanja ugovora sa milanskim Interom, Fatić je kazao:

"U životu imate uspona i padova. Kao mlad sam doživio dosta stvari, otišao u Italiju, potpisao veliki ugovor, išao iz kluba u klub... Sebe nisam uspio pronaći, ali to je jedno lijepo iskustvo za mene. Sa nekim pozitivnim duhom se sjećam tih stvari, od onih sam koji se ne kaju u životu. Međutim, da sam možda imao neke prave ljude oko sebe, pa da nisam otišao u Italiju, nego u neku slabiju ligu, sigurno bih došao do izražaja više. Mlad igrač na prvom mjestu treba da igra, pa nekad i u lošijem klubu. Nekada je bolje igrati stalno u lošijem klubu, nego biti u nekom velikom u kojem ne igrate. Na kraju, nisu bitna ni zarađivanja, bitno je da igraš i uživaš u tome što radiš. Smatram da još uvijek nisam toliko star, imam 28 godina i mišljenja sam da sebe ponovo mogu vratiti na taj neki nivo. Bitno mi je da sad imam svoj neki mir, da igram fudbal, uživam u tome što radim i to je to".

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Poznat je i po tome da veoma često mijenja klubove. Tuzlanska Sloboda mu je 13. klub u devet godina, a kako kaže, ni sam se nije želio više zadržavati u Italiji.

"Iskren da budem, ni sam nisam želio da se zadržim više u Italiji. Kao mlad igrač ako potpišete za klub kao što je Inter, onda vas taj klub šalje samo sa pozajmice na pozajmicu. Sada ću vidjeti kako će ići dalje. Trenutno sam u Slobodi, želim da uzajamno jedno drugom pomognemo pa ćemo vidjeti za buduće", kaže Fatić.

U Maleziju odeš da zaradiš i da se vratiš

Ističe da je sada došao u godine u kojima osjeća potrebu da dođe u sredinu, odnosno klub u kojem će provesti duži vremenski period.

Upitan da li bi Sloboda mogla biti sredina u kojoj se vidi narednih nekoliko godina, Fatić je odgovorio:

"Meni finansije u ovom trenutku nisu bitne. Bitan mi je mir, ali sad ne znam. U Doboju imam djevojku. Sve to me vuče da da ostanem ovdje, ali nikad se ne zna šta ti sutra donosi".

Kao što smo već naveli, Fatić je u Tuzlu stigao iz malezijskog Sarawaka, koji za njega predstavlja jedno veliko i jako lijepo iskustvo.

"Malezija je zemlja koja je mnogo teška za život. Tamo, realno ideš samo zbog novca. Bio sam godinu i po dana, raskinuo sam posljednjih šest mjeseci. Volio bih se vratiti, ali nije to neki fudbalski nivo, jer, kao što rekoh, tamo odeš da zaradiš i da se vratiš", nastavlja Fatić.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Dobru saradnju imao je i sa Patrickom Nyemom sa kojim je igrao u ekipi.

"Patrick je prije svega dobar momak, dobar igrač i dobar drugar. S njim imam jedno jako lijepo iskustvo i čujemo se stalno. Do dolaska u Slobodu nikada prije nisam bio u BiH i on mi je mnogo pričao o tome. Rekao mi je da mu je mnogo žao što je otišao iz ove zemlje", priča Fatić.

Upitan za planove za naredni period, Fatić je na kraju našeg razgovora kazao da u životu ništa ne planira, jer će, kako ističe, biti ono što mora.