Nogomet
21

Facebook stranica FIFA-e zatrpana porukama "Za dom spremni"

FENA
Razočarani teškom kaznom koju je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izrekla hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću njegovi fanovi zatrpali su Facebook stranicu FIFA-e porukama "Za dom spremni", te brojnim uvredama na račun krovne nogometne organizacije.

Ispod gotovo svakog statusa i posta ispisano je na stotine neprimjerenih poruka i raznih uvreda. Pored ustaškog pozdrava "Za dom spremni", krovna nogometna organizacija se upoređuje s mafijom, a njen predsjednik Sepp Blatter naziva "Ciganom". Poruke su objavljene čak i ispod članka o susretu pape Franje i Blattera, te ispod teksta o nedavno preminulom Nelsonu Mandeli.

Podsjetimo, FIFA je u ponedjeljak kaznila Šimunića sa 10 utakmica zabrane nastupa u službenim utakmicama, te sa 30.000 švicarskih franaka zbog povika "Za dom" po završetku uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Islanda.

"Igrač i publika su koristili povik kojeg je tokom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Stoga je Disciplinska komisija zaključila kako je njihovo ponašanje bilo diskriminirajuće. Uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebno ozbiljnost incidenta, komisija je odlučila kazniti igrača s 10 utakmica neigranja", objavila je FIFA.