Nogomet
8

Englezi ne pamte Saint-Etienne po dobrom: Prije 18 godina Argentinci ih izbacili s Mundijala

Piše: E. B.
(Foto: AFP)
Engleska će večeras u Saint-Etienneu igrati posljednji meč grupe B na Evropskom prvenstvu protiv Slovačke koji odlučuje o prvom mjestu.

No, Englezima Saint-Etienne i stadion Geoffroy-Guichard nije ostao u lijepom sjećanju.

Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u osmini finala Engleska je igrala protiv Argentine.

Argentinci su poveli već u 6. minuti kada je Gabriel Batistuta pogodio sa bijele tačke. Samo četiri minute kasnije nakon neopravdano dosuđenog penala na drugoj strani pogodio je Alan Shearer.

Engleska je preokrenula rezultat u 16. minuti kada se Michael Owen probio na veliku scenu i pogodio mrežu Carlosa Roe nakon fantastičnog solo prodora.

Konačan rezultat prvog poluvremena, a ispostavit će se i meča, postigao je Javier Zanetti nakon uigrane akcije iz slobodnog udarca u 45+1. minuti.

Detalj koji je prelomio meč desio se u 47. minuti kada je danski sudija Kim Milton Nielsen isključio Davida Beckhama zbog udaranja Diega Simeonea.

"To mi je jedan od pet najznačajnijih trenutaka u životu. Taj crveni karton mi je pomogao da brzo sazrijem kao osoba", izjavio je Beckham nekoliko godina poslije.

Englezi su bili bijesni na Simeona koji se teatralno bacio na zemlju kada ga je Beckham zakačio stopalom po listu.

"Udario sam ga i obojica smo pali na travu. Dizao sam se, on me udario i ja sam to iskoristio. Laže ko kaže da ne bi uradio isto što i ja", priznao je četiri godine kasnije popularni Cholo da je iscenirao crveni karton.

Nakon 120 minuta nije bilo pobjednika, te se pristupilo izvođenju jedanesteraca. a Argentinu su pogodili Berti, Veron, Gallardo i Ayala, a za Engleze Shearer, Merson i Owen.

Crespo je promašio penal za Gaučose, a za Gordi albion Ince i Batty i Argentincu su prošli dalje rezultatom 4:3 na penale.

Za Englesku su igrali: Seaman, G. Neville, Adams, Campbell, Anderton (Batty 96'), Beckham, Ince, Le Saux (Southgate 70'), Scholes (Merson 78'), Owen i Shearer, a za Argentinu Roa, Vivas, Ayala, Chamot, Zanetti, Almeyda, Simeone (Berti 91'), Ortega, Veron, Batistuta (Balbo 68') i Lopez (Gallardo 68').

Taj 30. juni 1998. godine je bio ponedjeljak. Da li će ovaj ponedjeljak biti sretan Englezima, saznat ćemo nešto prije 23 sata.