Nogomet
9

Engleska lagano pobijedila Maltu, Crna Gora "petardom" ispratila Kazahstan

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Utakmicama u grupama C, E i F nastavlja se 2. kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U terminu od 18 sati odigrane su četiri utakmice.

Grupa C

Azerbejdžan - Norveška 1:0

Azerbejdžan, kojeg s klupe predvodi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, pobjedom nad Norveškom (1:0) kod kuće zabilježio je odlično otvaranje kvalifikacija i sada ima maksimalnih šest bodova pošto je u 1. kolu u gostima istim rezultatom savladao San Marino.

Norveška je već sada u jako teškoj situaciji iako su odigrana tek dva kola, jer je upisala dva poraza. Dok je poraz od Njemačke kod kuće, iako ubjedljiv (3:0), očekivan, ovaj poraz je uzdrmao ovu skandinavsku zemlju.

Grupa E

Armenija - Rumunija 0:5

Rumunija je u gostima pregazila Armeniju (5:0), a sve je bilo jasno nakon samo pola sata igre. Crni scenarij za domaćina najavljen je već u trećoj minuti kada Malakyan dobija crveni karton zbog igranja rukom pri čemu je napravio penal. Siguran sa bijele tačke bio je Sancu u četvrtoj minuti.

Šest minuta kasnije Popa je udvostručio vodstvo, a u 12. minuti Marin postiže još jedan gol za 3:0. Rumunski "uragan" zaokružen je u 29. minuti kada Stanciju pogađa za 4:0. Konačnih 5:0 postavio je Chipciu u 60. minuti.

Crna Gora - Kazahstan 5:0

Visoku pobjedu upisala je i Crna Gora nad Kazahstanom (5:0) na stadionu Pod Goricom u Podgorici. Crnogorci su u prvi gol postigli u 24. minuti kada je mrežu gostiju na asistenciju Jovetića pronašao Tomašević.

Sve ostale golove domaći tim postigao je u drugom dijelu, a golijadu je započeo Vukčević u 59. minuti. Pet minuta kasnije Jovetić postavlja rezultat na 3:0 da bi Beqiraj (73') i Savić (78') postavili konačnih 5:0. Asistent kod drugog i petog gola bio je bivši igrač Sarajeva Damir Kojašević, sadašnji igrač Vardara, koji sada ima tri asistencije u kvalifikacijama.

Ovo je najveća domaća pobjeda u historiji Crne Gore.

Grupa F

Engleska - Malta 2:0

Očekivan i lagan trijumf uknjižila je Engleska protiv Malte (2:0) na svom Wembleyju. Nakon razlaza sa Samom Allardyceom, na klupi Engleske sjedio je Gareth Southgate kao privremeno rješenje.

Gordi Albion je oba pogotka postigao u prvom poluvremenu, a strijelci su bili Sturridge (29') i Alli (38) čime je nastavljen impresivni niz bez poraza u kvalifikacionim mečevima.

Englezima je ovo 14. uzastopna pobjeda u kvalifikacionim utakmicama te ukupno 31. utakmica bez poraza u takvim utakmicama.