Izluđuju protivnike
0

Eksperti smatraju da je Rijekino posebno "oružje" ilegalno, a VAR ne smije reagovati

E. K.
Ivan Smolčić (Foto: Screenshot)
Ivan Smolčić (Foto: Screenshot)
Rijeka je u nastavku hrvatskog šampionata upisala tri pobjede u isto toliko odigranih utakmica i došla na vrh tabele.

Važno oružje na putu do pobjeda u drugom dijelu prvenstva su im ubacivanja sa strane koje izvodi i njihov defanzivac Ivan Smolčić.

Sposoban je baciti loptu jako daleko, a ekipa je naučila iskorištavati takvu prednost. Protiv Istre je pomogao ekipi da dođe do penala, a njegovi auti su izluđivali odbrane Gorice i Hajduka koje su iz takvih situacija primili golove.

Njegovo izvođenje auta pogledajte ovdje.

Ipak, dio fanova HNL-a kao i sudijski eksperti smatraju da se Smolčić služi tehnikama koje nisu dozvoljene te da mu sudije gledaju kroz prste po tom pitanju.

"Ovaj način na koji Smolčić baca aut je pogrešan i neispravan jer se po tumačenju pravila smatra da loptu baca jednom rukom. Zabranjeno je korištenje jedne ruke prilikom bacanja lopte sa strane. Obje se ruke moraju koristiti u isto vrijeme", rekao je neimenovani sudijski ekspert za Index.

"Također, puno veći problem od samo bacanja lopte je to što bi igrač Rijeke prilikom izvođenja auta morao imati obje noge na tlu. Puno veći problem od korištenja jedne ruke prilikom bacanja lopte je da igrač u trenutku izbacivanja lopte podigne jednu nogu. Ovdje je situacija prilično granična. No, jako je važno napomenuti da se u ovom slučaju VAR ne smije uključiti i provjeravati", složio se drugi.