Premiership
2

FOTO+VIDEO / Edin Džeko donio pobjedu Manchester Cityju nad Wiganom

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Jedini gol na utakmici koju su večeras u okviru 21. kola engleskog Premiershipa odigrali Wigan i Manchester City djelo je našeg reprezentativca Edina Džeke.

Nakon više od dva mjeseca Džeko je u 22. minuti utakmice, na asistenciju Davida Silve, glavom postigao pobjednički gol. To mu je 11. ovosezonski pogodak, te prvi od dvoboja protiv Queen's Park Rangersa 5. novembra prošle godine.

Tako je njegov tim ponovo ostao usamljen na vrhu prvenstvene tabele sa 51 bodom, tri više od drugoplasiranog Manchester Uniteda.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine bio je u početnoj postavi Građana. Prvo uzbuđenje na utakmici desilo se u trećoj minuti kad su igrači na tabeli posljednjeplasiranog Wigana imali dvije izuzetne prilike pred golom Joea Harta.

U petoj minuti Dijamant je imao odličnu šansu. Šutirao je glavom, ali preko gola. Francuz Samir Nasri imao je drugu priliku za Građane u sedmoj minuti, međutim odbrana Wigana reagovala je na vrijeme.

Victor Moses, igrač Wigana, šutirao je u desetoj minuti sa 16 metara, ali je lopta otišla iznad prečke. City je imao više od igre u prvih 20 minuta, ali bez konkretne završnice.

U 22. minuti, na asistenciju Davida Silve, Edin Džeko je postigao glavom svoj 11. gol u Premiershipu ove sezone. Njime je prekinuo višemjesečni post kada je riječ o golovima u dresu Manchester Cityja. Navijači tima Roberta Mancinija koji su došli u Wigan u tom su trenutku zapjevali pjesmu o našem reprezentativcu.

Nakon toga Wigan je zaprijetio u 29. minuti preko McArthura, ali je Hart bio siguran.

Victor Moses, najbolji igrač Wigana u prvom poluvremenu, imao je nekoliko izglednih šansi da ugrozi gol Manchester Cityja, ali svi njegovi napori bili su bezuspješni.

U 44. minuti Kun Aguero imao je stopostotnu šansu za City, ali je golman Wigana odbranio udarac Argentinca. Na odmor se otišlo s minimalnom prednošću lidera Premiershipa.

U nastavku utakmice gosti su ponovo preuzeli dominaciju na terenu. U 55. minuti Džeko je imao odličnu šansu, ali je golman Wigana čudesnom odbranom spasio svoj tim. Već u narednom napadu Sergio Aguero poigravao se u šesnaestercu Wigana, ali nije uspio šutirati prema golu.

U 70. minuti preko kontranapada Wigan je imao najbolju priliku na utakmici. Međutim, Watson nije bio precizan. U 82. minuti Džeko je odlično šutirao prema golu Wigana, ali je golman Abdullah bio na visini zadatka.

U posljednjih nekoliko minuta igrači Wigana vršili su pritisak na odbranu Građana, ali bez uspjeha.

Premiership, 21. kolo:

Wigan Athletic - Manchester City 0:1 (Džeko 22)