Postigli po pet pogodaka
57

Džeko, Hemed i Ozil najbolji strijelci evropskih kvalifikacija

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon pogotka u utakmici protiv Litvanije Edin Džeko ostao je na vrhu ljestvice najboljih topnika evropskog dijela kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Napadač Zmajeva je u četiri utakmice postigao pet golova, a isto su učinili izraelski reprezentativac Tomer Hemed i član Elfa – Mesut Ozil.

Odmah iza njih nalaze se dvojica bh. reprezentativaca Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević, koji su u četiri navrata matirali suparničke golmane.

Naš državni tim ima i najbolju gol razliku 15:2. Samo je još Njemačka uspjela postići toliko pogodaka, ali je primila šest.

Holandija ima omjer 13:2, a Engleska 11:1. Ipak, pojedine selekcije odigrale su manji broj utakmica.

Edin Džeko je u susretu protiv Litvanije postigao pogodak i ubilježio asistenciju u ubjedljivoj pobjedi od 3:0.

U meču protiv Litvanije Pjanić je upisao dvije asistencije i gol, Džeko pogodak i asistenciju, a Ibišević gol. Međutim, naš dijamant je kao ključnog igrača istakao Ognjena Vranješa.

"Ogi je odigrao fenomenalnu utakmicu. Spasio je čist pogodak u 10. minuti. Usuđujem se reći da je možda bio i najbolji na terenu. Drago mi je zbog njega. Pokazao je kvalitet i dokazao svima kakav je igrač", kazao je Džeko za svoju zvaničnu stranicu.

On se osvrnuo i na obje utakmice koje je BiH odigrala. Na remi u Atini, te trijumf nad Litvanijom.

"Sve ono što smo najavljivali, uspjeli smo i ostvariti. Kada smo stigli na okupljanje priželjkivali smo četiri boda iz ova dva susreta i ispunili smo zacrtani cilj, tako da moram biti zadovoljan. Početak, protiv Litvanije i nije bilo toliko dobar, ali brzo smo se konsolidovali i sa tri gola smo ih spustili na zemlju. Praktično smo iz tri šanse dali tri pogotka i utakmica je bila riješena, pa smo meč rutinski priveli kraju. Mislim da smo napokon sazreli kao tim i sada samo trebamo nastaviti u istom ritmu", kazao je Džeko.