Putin lično odobrio
58

Dva poznata nogometaša iz Brazila uzela državljanstvo Rusije, igrat će za njihovu reprezentaciju

K. H.
Malcom i Claudinho (Foto: EPA-EFE)
Malcom i Claudinho (Foto: EPA-EFE)
Jedan od čelnih ljudi ruskog Zenita Aleksandar Medvedev potvrdio je da su Brazilci iz ovog kluba Malcom (25) i Claudinho (26) dobili rusko državljanstvo i da će nakon toga imati mogućnost da igraju za njihovu reprezentaciju.

Kako je rekao, u prvoj fazi je bilo potrebno da dobiju rusko državljanstvo, a nakon toga će tražiti i sportsko državljanstvo, što će im omogućiti da igraju za nacionalni tim Rusije.

"Dobili smo informacije da bi igrači bili veoma sretni da dobiju naš pasoš. Čekamo datum kada će se to dogoditi, a sportsko državljanstvo je ipak nešto drugo, nije kao obično, pa će morati sačekati određeno vrijeme kako bi igrali za nacionalni tim", rekao je Medvedev.

FIFA-ina pravila nalažu da igrači moraju provesti pet godina u jednoj državi, kako bi konkretno stekli pravo nastupa za Rusiju, pa tako Malcom za Ruse može igrati od 2024. godine, jer je 2019. stigao iz Barcelone, dok bi Claudinho mogao zaigrati tek 2026. godine.

Oba spomenuta igrača su nastupala za omladinske selekcije Brazila, a jasno, nikada nisu debitovali za A tim i s tim u vezi još uvijek imaju mogućnost da igraju za drugu reprezentaciju.

Pojedini evropski mediji pišu da iza priče o državljanstvu i "sportskim motivima" stoji priča o poreznim olakšicama. Na zvaničnoj stranici Zenita piše da im je ovu odluku odobrio lično predsjednik Rusije Vladimir Putin.