Nogomet
2.3k

Dva pogotka Edina Džeke: Zmajevi savladali Obalu Slonovače 2:1

Piše: Edin Isanović
(Foto: AFP)
U prijateljskoj utakmici koja je odigrana u St. Louisu nogometna reprezentacija BiH savladala je odabranu selekciju Obale Slonovače rezultatom 2:1.

Oba gola za bh. tim postigao je Edin Džeko, dok je jedini gol za "Slonove" postigao Didier Drogba. Meč je odigran u okviru priprema za Mundijal u Brazilu. Ovaj trijumf sigurno će podići samopouzdanje Zmajevima pred naredni prijateljski dvoboj sa Meksikom.

Šef državnog bh. tima Safet Sušić postavio je taktiku protiv "Slonova" sa jednim špicem - Edinom Džekom. Za pretpostaviti je da će tako igrati u prvom okršaju na Svjetskom nogometnom prvenstvu protiv Argentine. Od prve minute na terenu su bili Bešić, Višća, Šunjić i Vranješ. Ovom treba dodati da je Pape bio lišen usluga nedovoljno oporavljenog Bičakčića i Lulića.

S druge strane, selektor Obale Slonovače izveo je na teren potpuno drugu postavu, bez najvećih zvijezda nacionalnog tima.

Suparnici Zmajeva prvi prijete u 5. minuti, ali Begović sjajno brani. U 11. minuti, nakon greške odbrane, Misimović se našao u dobroj prilici, ali je izblokiran. Četiri minute poslije "Slonovi" su u šansi, ali im to ne donosi ništa konkretno.

Igrala se 17. minuta kada je Vranješ dubinskom loptom pokušao uposliti Višću. Jedan od odbrambenih nogometaša Obale Slonovače vraća kratku loptu do svog golmana koju napadač Istanbul BB presjeca i šutira. Golman uspijeva odbraniti udarac Višće, ali ne i njegovog imenjaka Džeke. Zmajevi su poveli 1:0.

U 30. minuti Traore šutira glavom pored gola. Osam minuta poslije Pjanić nakon kontranapada našeg državnog tima puca preko gola.

Igrao se 42. minut kada Pjanić sjajnom loptom pronalazi Hajrovića. Ovaj odmah proigrava Džeku. Nogometaš Manchester Cityja dobro šutira, ali siguran pogodak spašava jedan odbrambeni igrač Obale Slonovače.

Isti igrač minut kasnije pravi solo prodor, ali ovaj put Džeko šutira preko gola. Prvih 45 minuta završilo se minimalnim vodstvom izabranika Safeta Sušića.

U nastavku Zmajevi nastavljaju napadati. U 53. minuti na asistenciju popularnog Mireta, Edin Džeko sa nekih 20 metara fantastično pogađa za 2:0.

U 60. minuti Spahić sa gol-crte loptu izbacuje iz gola, nakon opasnog napada "Slonova". Od 61. do 63. minute Sušić je izvršio tri izmjene. U igru je ubacio Ibiševića, Medunjanina i Mujdžu. Zamijenjeni su Džeko, Misimović i Vranješ.

Drogba, koji je ušao u igru sredinom drugog poluvremena, prijeti u 71.minuti. No, Begović sjajno brani. I sedam minuta kasnije čuvar mreže Zmajeva izašao je kao pobjednik u njihovom duelu. Ponovo je fenomenalno odbranio.

Ipak, u 90. minuti Drogba iz slobodnjaka matira Begovića za konačnih 2:1.

Nakon dva poraza u prijateljskim utakmicama od Argentine i Egipta, Zmajevi su upisali pobjedu i najavili dobru formu pred nastavak priprema i početak Mundijala.