Nogomet
81

Argentina – BiH 2:1: Romero spasio Gaučose, Ibišević strijelac za Zmajeve

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prvoj utakmici koju je naša nogometna reprezentacija odigrala na Mundijalu protiv Argentine rezultat je bio 2:1 za Gaučose. Golove su postigli Kolašinac u 3. (autogol) i Messi u 65.minuti. Strijelac za BiH bio je Ibišević u 85.minuti.

Nije dobro počelo za Zmajeve. Već u 3. minuti Gaučosi dolaze u vodstvo. Messi je iz prekida ubacio loptu u naš šesnaesterac. Kolašinac je nespretno zakačio i matirao Begovića za vodstvo Argentine od 1:0.

Ofanziva Zmajeva

Izabranici Safeta Sušića nakon primljenog pogotka igraju odlično. U 7. minuti Hajrović pokušava, ali je neprecizan.

Igrao se 13. minut kada je Pjanić sjajno pronašao Hajrovića u šesnaestercu Gauočosa. Nogometaš Galatasaraya dobro puca iz teške pozicije, ali Romero brani. Incijativa Zmajeva se nastavlja. Minut poslije oboren je Misimović. Slobodnjak je izveo Pjanić, ali nije bio precizan.

U 21. minuti Messi je napravio solo-prodor. Ipak, izabranicima Alejandra Sabelle to nije donijelo ništa konkretno. Zmajevi su zaprijetili u 26. minuti iz prekida. Međutim, rezultat je ostao nepromijenjen. Igrao se 29. minut kada se Lulić našao „oči u oči“ sa Romerom, ali je sudija na asistenciju pomoćnika opravdano svirao ofsajd.

Gaučosi uzvraćaju u 32. minuti. Mascherano šutira, a Begović loptu odbija u polje. Najljepšu akciju Zmajevi su izveli u 33. minuti. Nakon kombinatorike lopta dolazi do Džeke koji sa vrha šesnaesterca šutira preko gola.

U 41. minuti, nakon kornera, Lulić sjajno šutira glavom, ali Romero ponovo izlazi kao pobjednik. Na odmor se otišlo sa minimalnim vodstvom dvostrukih svjetskih prvaka. Bh. reprezentativci pokazali su veliku borbenost, motivaciju i želju.

Majstorija Messija, Ibišević opet ulazi u historiju

U nastavku bh. reprezntativci nastavljaju igrati ofanzivno. Hajrović u 50.minuti šutira iz slobodnjaka, ali Romero opet brani. U 54. minuti junak iz Žiline ponovo šutira, ali je čuvar mreže Argentine bio dobro postavljen.

Igrao se 60.minut kada Aguero puca, ali je Begović na oprezu. U 64.minuti Messi izvodi slobodan udarac.Ipak, loše šutira.

U narednom napad jedan od najboljih igrača današnjice Lionel Messi pravi solo-prodor i pogađa za 2:0. Iako se Begović ispužio koliko je dug lopta je udarila u stativu i zatresla mrežu.

U 76. minuti Aguero bježi Kolašincu ali šutira pored gola. U 85. minuti Ibišević konačno matira Romera. Probacio mu je loptu kroz noge. Popularni Vedo ponovo ulazi u historiju. Bit će upisan kao prvi bh. igrač koji je postigao pogodak za svoju reprezentaciju na Mundijalu.

Nažalost, rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Ostalo je 2:1 za Argentinu.

Narednu utakmicu naša reprezentacija igra 21.juna protiv Nigerije.