Nogomet
123

ANALIZA / Kako pobijediti Nigeriju? Trebaju nam golovi Edina Džeke

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH u subotu u ponoć igra drugu utakmicu Mundijala protiv Nigerije. Taj meč se nameće kao presudan. Ukoliko Zmajevi pobijede biti će blizu drugog kruga. S druge strane, ako Papetove trupe pognute glave napuste Arenu Pantanal u Cuiabi, plasman u drugi krug bit će nemoguća misija. Remi ostavlja mogućnost odlaska među 16 najboljih.

Činjenica je da aktuelna reprezentacija igru bazira na talentu. To nas, uz pretpostavku uspješnog ispunjenja fizičke pripreme, potiče na optimizam protiv Superorlova. Naš glavni adut u kvalifikacijama bio je napad (samo Nijemci, Holanđani i Englezi bili efikasniji), dok su druge linije zavisile od nadahnuća pojedinca. Zmajevi su u 10 kvalifikacionih utakmica postigli 30 golova, 3 po utakmici.

Bh. reprezentacija je kreativna, talentirana, gladna uspjeha

Veliki adut Safeta Sušića bit će širina igračkog kadra. To ostavlja mogućnost više taktičkih rješenja prije, ali i za vrijeme utakmice. Osim sredine, srca svake ekipe, koju će držati Misimović, Pjanić, Lulić i Hajrović, ključna će biti uloga napadača. Sve zavisi da li će šef državnog tima odabrati taktiku sa jednim ili dva napadača. Hoće li Džeko igrati sam u vrhu napada kao protiv Argentine ili će se Pape odlučiti da ga rastereti sa sjajnim Ibiševićem. To ćemo vidjeti.

No, pored dovoljno agresivnog napada, treba biti podjednako oprezan u odbrani. A treba pokušati prijetiti iz kontri. No, Sušić ima odgovarajuće profile igrača za sve varijante. Vjerujemo da će protiv Nigerije sve biti posloženo.

Bh. reprezentacija je kreativna, talentirana, gladna uspjeha i maksimalno podržana u javnosti.

Inače, Zmajevi su posebno potentni u napadačkom dijelu i tu leži ključ uspjeha. Izuzetno važnu ulogu u sudaru sa Nigerijcima imat će neupitni vođa napada – Edin Džeko.

Kao takav on mora pogađati. Dakako, od njega se očekuje da povede ekipu ka trijmfu. Za prolazak u drugi krug, što bi bio veliki uspjeh, trebat će nam golgeter. Da pojasnimo, bez "rođenog golgetera“ niti jedna reprezentacija neće čini velike stvari.

Džeko je imao sjajnu sezonu u engleskoj ligi. Sa Manchester Cityjem je stigao do naslova prvaka, a postigao je nekoliko presudnih pogodaka. Igrao je pod makisimalnim pritiskom protiv najboljih odbrana i stekao je veliko iskustvo. U reprezentaciji prednjači efikasnošću.

Dijamant se u okršjau sa Gaučosima trudio, ali je bio odsječen u vrhu napada. Konstantno su ga čuvala dva, a ponekad i tri igrača Argentine. Mora se reći da je izostala veća pomoć bočnih nogometaša Lulića i Hajrovića, čiji je učinak u napadu trebao biti veći.

Nastavljeni problemi u prekidima

Da bi Džeko (sam ili sa Ibiševićem) imao upotrebljive lopte Zmajevi trebaju biti jaki u srcu ekipe, vezi. To je recept za pobjedu protiv trostrukog prvaka Afrike. Vrlo je važno da naša reprezentacija nametne kontrolu lopte. Što ne bi trebao biti problem, budući da imamo igrače koji to mogu. Zmajevi moraju biti vrlo kompaktni. Brzo i tačno odigravanje najbolji su recept za Nigerijce.

Vratimo se malo okršaju sa Argentinom. Zmajevi su izgubili 2:1. Nadamo se da su igrači i stručni štab izvukli pouke. Možda ne treba ništa dirati, iako je jasno da postoje neke dvojbe. Najveća je Ermin Bičakčić. Protiv Sabellinih izabranika nije bio na očekivanom nivou. Kod prvog gola je sageo glavu i pustio loptu da prođe (u nastavku Kolašinac postigao autogol), a kod drugog nije zasutavio Messija i podapeo je Bešiću. Sve sugerira da je povreda ostavila traga.

Ostaje da vidimo hoće li nogometaš Hoffeneheima ostati u prvih jedanaest i protiv Superorlova ili će se Sušić odlučiti da lijevi bok zauzme Salihović, a Kolašinac "uskoči“ na stopersku poziciju.

Dakako, u meču sa Gaučosima opet je bilo problema u prekidima, kada napada suparnik. Iako je naša reprezentacija u posljednjoj liniji među najvišim na Mundijalu, problemi su evidnetni. Isto je bilo i u prijateljskim okršajima protiv Obale Slonovače i Meksika. Nužno je da se u ovih nekoliko dana uradi na čvrstini i disciplini bedema ispred Begovića.

Možemo li pobijediti Nigeriju? Apsolutno.