Liga prvaka, 3. pretkolo
0

Dinamo slavio u Helsinkiju

Totalsport/FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatski nogometni prvak Dinamo upisao je 2-1 pobjedu na gostovanju kod HJK Helsinkija u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka, čime je došao na korak od plasmana u sljedeći krug.

Utakmicu igranu na stadionu Finnair u glavnom finskom gradu bolje je započeo domaćin koji je i zabio otvarajući gol. Dogodilo se to u 15. minuti kada je mrežu zatresao Alexander Ring lobom s ruba kaznenog prostora. Krivicu za gol svakako snosi i golman zagrebačkog kluba Ivan Kelava koji je loše tempirao istrčavanje, te propustio ispucati loptu, a ostavio gol prazan. No, već četiri minute kasnije Dinamo je izjednačio, a loptu je u vlastiti mrežu zabio Rafinha. S desne je strane oštro u šesnaesterac ubacio Fatos Beqiraj, a Rafinha je prilikom pokušaja ispucavanja zakucao loptu u bliži donji ugao svog golmana Villea Wallena.

U nastavku se dvjema posebno lijepim intervencijama istakao Kelava i tako se iskupio za grešku kod prvog gola. U 56. minuti tako je odbranio udarac glavom Berata Sadika, da bi u 67. minuti ponovo raščistio opasnost nakon akcije Helsinkija s lijeve strane.

Pobjednički gol Dinama iz 78. minute ujedno je i najljepši trenutak na utakmici. Akciju je pokrenuo Milan Badelj, koji je dodao Anti Rukavini, a ovaj je povratnom loptom uposlio Sammira u šesnaestercu. Brazilski veznjak i novopečeni hrvatski reprezentativac mirno je primio loptu i vrhom kopačke je poslao u bliži ugao gola Helsinkija.

Dinamo u ovom susretu nije posebno impresionirao samom igrom, ali u Zagreb nosi veliku prednost koju u uzvratu za sedam dana ne bi smio ispustiti.

Liga prvaka, 3. pretkolo, prva utakmica:

HJK Helsinki – Dinamo Zagreb 1-2 (Ring 14 / Rafinha 19-ag, Sammir 78)

Ostali rezultati prvih susreta trećeg kola kvalifikacija za nogometnu Ligu prvaka:

utorak: Ekranas - BATE Borisov 0:0 Zestafoni - Sturm Graz 1:1 APOEL Nicosia - Slovan Bratislava 0:0 Litex Lovech - Wisla Krakow 1:2 Dinamo Kiev - Rubin Kazan 0:2 Twente Enschede - FC Vaslui 2:0 Racing Genk - Partizan 2:1 Rangers - Malmo FF 0:1

srijeda: FC Copenhagen - Shamrock Rovers 1:0 OB Odense - Panathinaikos 1:1 Maccabi Haifa - Maribor 2:1 Standard Liege - Zürich 1:1 Benfica - Trabzonspor 2:0 Rosenborg - Plzen 0:1. Revanš susreti na rasporedu su 2. i 3. augusta.

Pobjednici duela plasirat će se u play-off, u kojem ih čekaju Arsenal, Bayern, Lyon, Udinese i Villarreal.