Nogomet
71

Deset stvari koje možda niste znali o Muhamedu Bešiću

Piše: Edin Isanović
Muhamed Bešić (Foto: EPA)
(Foto: AFP)
Muhamed Bešić u ponedjeljak je zvanično postao igrač engleskog Evertona. Nakon sjajnih izdanja na Mundijalu u Brazilu bh. reprezentativac našao se na meti nekoliko evropskih klubova. Ipak, najkonkretniji su bili čelnici kluba sa Goodisona Parka i transfer je realizovan. U nastavku teksta donosimo deset stvari koje možda niste znali o Muhamedu Bešiću, koji će ljeto 2014. dobro zapamtiti.
  1. Bešić je rođen, a i odrastao je u Berlinu. Još od malih nogu maštao je da postane profesionalni nogometaš. Često je naglašavao kako nikada nije sumnjao da li će uspjeti u karijeri. Radio je i vjerovao da će jednoga dana ostvariti snove. Predan i uporan rad na kraju su se isplatili.

  2. Debitovao je za bh. seniorsku nogometnu reprezentaciju u prijateljskom meču koji je naš državni tim odigrao protiv Slovačke 17. novembra 2010. godine. Tada su izabranici Safeta Sušića pobijedili 3:2, a golove su postigli Medunjanin, Pjanić i Džeko. Bešić je ušao u igru u 79. minuti, a zamijenio je Ognjena Vranješa.

  3. Novi nogometaš Evertona za bh. reprezentaciju je igrao na poziciji zadnjeg veznog. No, osim ovog mjesta u timu Bešić je tokom svoje karijere zauzimao i stopersku poziciju. Sa dosta uspjeha je izlazi na kraj sa suparničkim nogometašima. Također, u Ferencvarošu ga je posljednjih mjeseci trener Thomas Doll stavljao na poziciju desnog beka. Uspješno je odgovorio i na ovaj zadatak. Strateg Evertona Roberto Martínez moći će ga iskoristiti na više pozicija u timu, što je blagodat za svakog trenera.

  4. U decembru 2013. godine najposjećeniji sportski portal u Mađarskoj Nemzetisport.hu birao je najbolji tim jesenjeg dijela sezone u elitnom nogometnom razredu. Igrač Ferencvaroša Muhamed Bešić dobio je najviše glasova. Time je postao najpopularniji igrač lige. Ovaj ratoborni nogometaš pokazao je toliko jednostavnosti u iznošenju lopte iz kritične zone, što su prepoznali i gledatelji tamošnjeg prvenstva. Navijači mađarskog tima izuzetno su cijenili njegov angažman. "Sretno Bešiću, hvala ti za sve!", napisali su navijači mađarskog tima koji su transparent okačili na ogradu stadiona Ferencvaroša u trenucima kada je bilo zvanično da odlazi.

  5. Popularni Mume bit će prvi bh. nogometaš koji će nositi dres tima sa Goodison Parka. Bešić će svojim nastupima pokušati pomoći Evertonu da ostvari što bolji plasman u narednoj sezoni. “Plavi iz Liverpoola” bili su devet puta prvaci Engleske, a posljednji put su dotakli vrh u prvenstvu u sezoni 1986/87. Uz Džeku i Begovića bit će treći bh. reprezentativac koji trenutno nastupa na Otoku.

  1. Bh. reprezentativac ima nekoliko tetovaža na sebi. Jedna od njih je i ona koju Muhamed naziva ”Bosanac”. "To je bila moja prva tetovaža na desnoj ruci. Još kada sam bio u HSV-u dao sam svima do znanja da želim igrati samo za svoju državu. Dosta ih to nije shvatilo. Ja sam rođen u Berlinu. Moja vrata u internatu bila su puna naljepnica Bosne i Hercegovine, a u sobi sam imao bh. zastavu na zidu”, istakao je u jednom od intervjua za naš portal Bešić.
  1. Zbog međusobnog sukoba sa tadašnjim trenerom HSV-a Thorstenom Finkom Bešić je udaljen iz prve ekipe u martu 2012. godine. Inače, Muhamed je počeo svoju nogometnu karijeru u ovom njemačkom klubu. Iako su čelnici Dynama iz Dresdena bili zainteresovani za njegove usluge, kasnije je potpisao za mađarski Ferencvaroš gdje je sa dosta uspjeha igrao sve do transfera u kolijevku nogometa.

  2. Bešić je imao mogućnost da igra za mlađe selekcije Njemačke. Ipak, uvijek je podvlačio kako je njegova reprezentacija Bosna i Hercegovina i da želi nositi dres te zemlje. Osim nastupa za seniorski tim, gdje je igrao 12 puta, Muhamed je nastupao i za U-21 tim u 10 utakmica. Za mladu reprezentaciju postigao je i dva pogotka. Navijači pamte da je uvijek davao maksimum za dres sa državnim grbom.

  3. Ferencvaroš, klub čiji je dres nosio Bešić, ostvario je jedan od najboljih transfera u historiji. Mađarski mediji naglašavaju kako je bilo veliko zadovoljstvo gledati igrača kakav je Muhamed, te da se na kraju prodao u jednu od najboljih liga svijeta. To je, kako tvrde, veliko priznanje za mađarsku ligu.

  4. Kako je često isticao u intervjuima za Klix.ba Bešić slobodno vrijeme najčešće provodi kod kuće – spavajući - "Puno spavam i odmaram se. To mi čini veliko zadovoljstvo”, podvlačio je popularni Mume. Također, Muhamed nikada nije bježao iz karantina jer je, kako tvrdi, mentalno jaka osoba i uvijek zna šta hoće i šta treba raditi.