Britanski mediji o Džeki
0

VIDEO / Deset stvari koje morate znati o "bh. dijamantu"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Reprezentativac BiH i igrač Wolfsburga, Edin Džeko, postao je najtraženija roba u Engleskoj nakon što su Alex Ferguson i Arsene Wenger pokazali želju da ga dovedu u svoje ekipe.

Iako Džeko mašta o igranju za italijanski Milan, čini se kako je izvjesniji tranfer u neki od slavnih engleskih klubova. Da Džeko nije privukao samo pažnju menadžera pokazuje i pisanje britanskog Mirrora koji je napravio listu od deset stvari koje fudbalski fanovi u Engleskoj moraju znati o našem "zmaju".

1) Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. On i njegova porodica proživjeli su ratne sukobe kojima je bila zahvaćena naša zemlja.

"Bilo je to teško vrijeme za sve ljude u mojoj zemlji. Nismo imali hrane ni za tri obroka dnevno. Bojao sam se svakoga dana. Uvijek smo se morali kriti kada bi počelo pucati i kada bi granate padale. Mogli ste biti pogođeni bilo kada. Mnogo sam plakao tih dana. Hvala Bogu da je to iza nas", rekao je Džeko.

2) Iako je danas jedan od najboljih evropskih strijelaca, karijeru je počeo u lokalnom timu, FK Željezničaru kao vezni igrač.

3) Put ka vrhu otvorio mu se nakon igranja za Teplice u češkoj ligi, gdje je bio najbolji strijelac u sezoni 2006/07. sa 13 golova u 30 nastupa.

4) U Wolfsburg je prešao u ljeto 2007. godine za četiri miliona eura. U 11 utakmica postigao je pet golova, zaradivši titulu najboljeg strijelca polusezone u svom timu.

5) Ako je njegova prva sezona bila dobra, druga je bila izvanredna. Džeko je zajedno sa Brazilcem Grafiteom činio ubojiti tandem koji je postigao rekordna 54 gola, od čega je naš reprezentativac postigao 26. Džeko je nakon toga postao heroj navijača.

6) U njemačkim i evropskim kup takmičenjima postigao je još 10 golova nakon čega je proglašen za najboljeg fudbalera Njemačke za sezonu 2008./09. Također je nominovan i za prestižnu nagradu Zlatna lopta gdje je završio na 13. mjestu.

7) Postigao je dva gola u Ligi prvaka od kojih će se Manchester United dobro sjećati onog sa utakmice na Old Traffordu.

8) Nastupao je za reprezentaciju BiH u svim kategorijama, a posebno je bio impresivan njegov debi za seniorsku reprezentaciju protiv Turske kada je postigao prelijep gol iz poluvoleja.

9) U 23 nastupa za BiH postigao je 14 golova. Iako se naša selekcija nije uspjela kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo, Džeko je kvalifikacije završio kao drugi strijelac sa devet golova, isto kao i Wayne Rooney.

10) Kao napadač, igrajući u svim kategorijama, Džeko je postigao 78 golova u 158 utakmica. Na video klipu ispod pogledajte pet najljepših golova.