Nogomet
7

Deset najskupljih tinejdžera fudbala: Koliko njih je opravdalo basnoslovne cifre?

Klix.ba
Sergio Ramos, Sergio Aguero i Anthony Martial (Foto: EPA)
Sergio Ramos, Sergio Aguero i Anthony Martial (Foto: EPA)
"Kada neko plaća 45 miliona eura za 19-godišnjaka onda morate reći da je igra pomahnitala", kazao je Sir Alex Ferguson nakon što je shvatio da će Paris Saint-Germain na ljeto 2012. godine dovesti Brazilca Lucasa Mouru, igrača koji je bio na i radaru Manchester Uniteda. Ali, kada obratimo pažnju na listu od deset najskupljih tinejdžera, u njihovom dovođenju prednjači upravo Fergijev United.

Ima istine u rečenici velikog Sir Alexa Fergusona, ali ima i logike u velikom iznosu koji se plaća za talentirane tinejdžere. Istina, manji je procenat onih koji su se isplatili više nego što je klub očekivao u odnosu na procenat onih koji su razočarali. Ali, kada klub uspije pogoditi sa pravim talentom, onda ga čeka svijetla budućnost.

Anthony Martial

Na listi deset najskupljih tinejdžera u svijetu fudbala prvo ime je novi napadač Manchester Untieda Anthony Martial koji ima 19 godina i plaćen je 50 miliona eura Monacu proteklog ljeta. U 25 utakmica za Crvene đavole u svim takmičenjima postigao je osam pogodaka i upisao tri asistencije. Prema onome što je do sada pokazao mogao bi vratiti mnogo više nego što je uloženo u njega.

Foto: EPA
Foto: EPA

Luke Shaw

Naredni tinejdžer je lijevi bek Luke Shaw, ponovo igrač Manchester Uniteda koji je na ljeto 2014. godine iz Southamptona stigao za 37,5 miliona eura. Sezonu 2014/15. ne pamti po dobrom pošto je imao problema sa povredama. I upravo u ovoj sezoni kada je počeo pokazivati zašto je skupo plaćen doživio je jako težak lom noge u 1. kolu Lige prvaka u gostima protiv PSV Eindhovena zbog čega će propustiti možda i cijelu sezonu. Stoga, iako ima tek 20 godina, teško je predvidjeti da li će opravdati očekivanja. Do sada je odigrao 81 meč za United i upisao tri asistencije.

Foto: EPA
Foto: EPA

Lucas Moura

Treće mjesto zauzima Brazilac s početka priče Lucas Moura koji je na ljeto 2012. godine pred 20. rođendan dogovorio prelazak iz Sao Paula u Paris Saint-Germain za iznos od 40 miliona eura. U PSG je stigao u januaru 2013. godine i još uvijek nije zablistao onako kako se očekivalo od njega. Narednog ljeta navršava 24 godine i nerijetko se povezuje sa drugim klubovima. Za PSG je odigrao 142 utakmice, postigao 20 golova i zabilježio 33 asistencije, te u Francuskoj osvojio sve što se moglo osvojiti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Wayne Rooney

Jedan od onih koji je vratio svaki cent i donio još više je Wayne Rooney koji je 2004. godine iz Evertona prešao u Manchester United za 37 miliona eura. Već je drugi najbolji strijelac u historiji Premiershipa i Manchester Uniteda, najbolji strijelac Engleske. Ušao je u krug od 10 fudbalera Uniteda koji su upisali minimalno 500 nastupa za klub. Među ostalima, osvojio je jednu titulu Lige prvaka sa Crvenim đavolima i pet titula prvaka Engleske.

Foto: EPA
Foto: EPA

Javier Saviola

Svoje ime na listi pronašao je i Javier Saviola. Argentinac je 2001. godine za 35,9 miliona eura iz River Platea stigao u Barcelonu. Tokom prve tri sezone postigao je 60 golova, a onda je krenula pustolovina. Išao je u Monaco, pa Sevillu, zatim u Real Madrid, pa Benficu. Igrao je u Malagi, Olympiacosu, Veroni, River Plateu, a trenutno je bez kluba.

Foto: EPA
Foto: EPA

Anderson

Teško je reći koliko se isplatio. Sa klubom je osvojio mnogo trofeja, ali je veliko pitanje da li je vrijedio onoliko koliko je plaćen. Radi se o još jednom pojačanju Manchester Uniteda, brazilskom veznjaku Andersonu. Za 31,5 miliona stigao je iz Porta 2007. godine. Osvojio je, između ostalog, četiri puta Premiership i jednom Ligu prvaka, te odigrao 105 utakmica u kojima je postigao tek pet golova i upisao osam asistencija. Možda veliki dio toga da li je ikada bio svjetska klasa pokazuje činjenica da je odigrao samo devet utakmica za Brazil. Danas je član brazilskog Internacionala.

Foto: EPA
Foto: EPA

Marquinhos

Novi Brazilac na listi je štoper Marquinhos, najskuplje prodani igrač Rome kada je na ljeto 2013. godine za 31,4 miliona eura prešao u Paris Saint-Germain gdje nije uspio pokazati raskoš svog talenta i većinom je zamjena za sunarodnjake Davida Luiza i Thiaga Silvu, te se sve češće povezuje sa odlaskom iz Francuske.

Foto: EPA
Foto: EPA

Antonio Cassano

Zločasti italijanski ofanzivac Antonio Cassano za 28.5 miliona stigao je u Romu iz Barija 2001. godine kao 18-godišnjak. S Romom je osvojio Super kup Italije 2001. godine i nagradu za najboljeg mladog igrača 2003. godine. Tada ga je trenirao Fabio Capello koji će kasnije za Cassana reći da nije iskoristio svoj talent. Na ljeto 2006. godine prešao je u Real Madrid da bi se godinu dana kasnije vratio u Italiju na posudbu u Sampdoriju. Potom je uslijedio povratak u Real Madrid, pa transferi u Milan i Inter, Parmu i na kraju ponovo u Sampdoriju.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sergio Ramos

U rangu Waynea Roonyea je Sergio Ramos koji je 2005. godine sa navršenih 19 godina iz Seville za 27 miliona stigao u Real Madrid. Bilo je očajnih perioda, ali je vremenom izrastao u jednog od najboljih štopera u historiji fudbala. Sa Real Madridom i Španijom osvojio je sve, a danas je kapiten Galacticosa.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sergio Aguero

I posljednji na listi deset najskupljih je Sergio Aguero. Sjajni argentinski napadač 2006. godine sa samo 18 godina prešao je u Atletico Madrid iz Independientea za 21,7 miliona eura. Pet godina je proveo u Madridu i osvojio Evropski super kup i Europa ligu 2010. godine, a klub je napustio za sumu od 45 miliona eura kada je prešao u Mancehster City gdje također otplaćuje sve što je uloženo u njega.

Foto: EPA
Foto: EPA