Skromni pobjednik US Opena
0

Del Potro: Počastit ću se tortom od sira!

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
- Imao sam dva sna uoči početka US Opena: osvojiti turnir i biti kao Roger Federer! - izjavio je nakon finala US Opena argentinski teniser slavodobitnik Juan Martin del Potro (21).

Baš je njujorški Grand Slam turnir Del Potro apostrofirao kao svoj najdraži. Na njemu je stigao do svog prvog Grand Slam naslova pobijedivši upravo svog uzora.

  • Na kraju trećeg seta pomislio sam polomiti reket. Onda sam s druge strane vidio Rogera. Sjetio sam se kakav je gospodin. Odjednom me volja prošla. Svi mi mlađi teniseri puno toga imamo za naučiti od njega. Ja sam puno stvari naučio od njega danas - biranim je riječima Argentinac progovorio o suparniku kojeg je pobijedio prvi put u sedmom njihovom meču.

Također, Del Potro je postao prvi tenisrt u historiji koji je Švicarca dobio u finalu Grand Slama osim Rafaela Nadala. Španac je triput Švicarca pobjeđivao u Roland Garrosu (2006., 2007. i 2008.), po jednom u Wimbledonu (2008.) i Australiji (2009.).

  • U početku meča bio sam vrlo nervozan. Nisam ništa spavao prethodnu noć. Nisam ništa mogao doručkovati. Tako je to kad se igra finale. Roger je, naprotiv, krenuo vrlo dobro. Nije me išao servis, a on je vrlo važno oružje u mojoj igri. Kad sam prvi put "breaknuo" Federera u drugom setu, počeo sam vjerovati.

  • Sve mi se srušilo na kraju trećeg seta. Kad sam to izgubio, pomislio sam - gotovo je. Ali, tada me podigla publika. Njihova me podrška natjerala da se nastavim boriti.

Šta biste u vašoj igri izdvojili kao najbolje u finalu?, bilo je pitanje novinara.

  • Koncentracija i dobar osjećaj na forhendu. Mislim da su te dvije stvari bile ključ moje pobjede.

Šta vam govori ovaj naslov, koji ste osvojili s nepunom 21 godinom?

  • Dobio sam ovdje Nadala pa Federera, dvojicu najboljih tenisera na svijetu u ovom trenutku. Možda bi mi se moglo posrećiti još koji put. Iako, ko zna? I danas sam bio blizu poraza. Preda mnom je još puno posla. Toliko još toga u mojoj igri ima za popraviti. Volio bih jednog dana biti u Top 4, Top 3, naravno i broj 1. No, za to ću morati mnogo sedmica u budućnosti igrati kao što sam igrao u ove dvije sedmice.

Zaradili ste ovdje puno novca? Čime se mislite počastiti?

  • Ničim naročitim. Možda komadom torte od sira za rođendan (23. septembra, op. a.).